Ministri policije Hrvatske, Italije i Slovenije šire saradnju na Zapadni Balkan

Cilj je spriječiiti ilegalne migrante koji preko Balkana ulaze u Evropsku uniju.

Širenje sigurnosne saradnje na Zemlje Zapadnog Balkana bit će definirano na idućem sastanku koji će biti održan u Brdu kraj Kranja (Pixsell)

Ministri unutrašnjih poslova Hrvatske, Slovenije i Italije rekli su da će se zajednička saradnja policija i ministarstava unutrašnjih poslova ove tri zemalje proširiti i na zemlje Zapadnog Balkana kako bi se spriječile ilegalne migracije te krijumčarenje ljudi, nakon što su krajem prošle godine tri zemlje vratile kontrolu na granice.

Italija je u oktobru prošle godine vratila kontrolu na granicu sa Slovenijom, dok je Slovenija isto uradila na granici sa Hrvatskom, nakon izbijanja rata u Gazi 7. oktobra.

Prvi sastanak ministara Davora Božinovića, Boštjana Poklukara i Mattea Piantedosija održan je početkom novembra u Trstu i tada je dogovorena jača saradnja u zajedničkom nadzoru granica na zapadnobalkanskoj migrantskoj ruti.

Tokom sastanka danas u Buzetu u Hrvatskoj zaključili su da je dosadašnja zajednička akcija policije tri države bila učinkovita, s tim da pritom nisu zabilježene veće gužve na granicama, prenosi Hina.

“Građani Italije, Slovenije i Hrvatske nisu osjetili u toliko mjeri kontrole da bi to remetilo njihova kretanja, posebno u pograničnim područjima “, rekao je Božinović nakon sastanka, dodajući da su kontrole, druge strane, donijele rezulate pa je samo u ovoj godini u Hrvatskoj zabilježeno 90 hapšenja krijumčara migrantima.

Njegov kolega iz Italije također je rekao da su kontrole urodile plodom i da je od 21. oktobra prošle godine do danas italijanska policija kontrolisala 160.000 osoba i 96.000 vozila te da je u tom razdoblju zabilježeno 1.600 ilegalnih prelazaka granica, od čega je i 900 njih vraćeno.

‘Šengenski prostor ne funkcionira’

Ustvrdivši kako trenutno šengenski prostor ne funkcionira, slovenski ministar unutrašnjih poslova Boštjan Poklukar naglasio je kako je na ministarskom nivou dogovoreno da se kod policijskih kontrola neće zaustavljati promet robom te da se neće stvarati problemi ljudima u pograničnom području koji moraju prelaziti granicu radi posla.

Širenje saradnje na zemlje Zapadnog Balkana bit će definirano na idućem sastanku 21. i 22. marta u Brdu kraj Kranja.

“Novim sastankom u Brdu kraj Kranja želimo istražiti mogućnosti kako zajednički učiniti sve u borbi protiv krijumčarenja migrantima”, rekao je Božinović.

“Dogovorili smo se da ćemo zajednički sarađivati na području Zapadnog Balkana budući da imamo velik broj ilegalnih migranata. Slovenija je lani u ilegalnom prijelazu granica uhvatila 60.000 stranaca. To je veliki broj za Sloveniju”, rekao je Poklukar, dodavši kako se tokom sastanka razgovaralo o prisutnosti Frontexa u susjednoj Bosni i Hercegovini preko koje u Hrvatsku i dalje u ostale zemlje EU-a dolazi velik broj ilegalnih migranata.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada