Britanske sankcije firmi koja je radila na organizaciji proslave dana RS-a

Sankcije spriječavaju bilo kojeg građanina ili kompaniju u Velikoj Britniji da ima ikakvu vezu sa sankcinisanim pojedincom ili kompanijom.

Dan kojeg u Republici Srpskoj slave kao entitetski praznik odnosi se na 9. januaru iz 1992. godine, koji je označio početak progona i stradanja Bošnjaka i Hrvata iz djelova BiH pod kontrolom vojske RS-a (Anadolija)

Vlada Ujedinjenog Kraljevstva uvela je sankcije firmi iz Bosne i Hercegovine zbog toga što je, kako navode, uključena u podrivanje Ustava Bosne i Hercegovine.

“Marketinška agencija Mania je značajno profitirala organizacijom i promocijom neustavnog obilježavanja 9. januara”, rekao je britanski amabasdor u Bosni i Hercegovini Julian Reilly u objavi na platformi X, sedmicu nakon što su vlasti u Republici Srpskoj organizirale proslavu dana tog entiteta, uprkos zabrani državnog Ustavnog suda BiH.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine donio je odluku 2015. godine, te ponovo 2019. godine, da je odabir 9. januara za proslavu dana Republike Srpske neustavan i diskriminatoran, jer uspostavlja povlašteni položaj jedne etničke zajednice u odnosu na druge.

Dan kojeg u RS-u slave kao entitetski praznik odnosi se na 9. januaru iz 1992. godine, koji je označio početak progona i stradanja Bošnjaka i Hrvata iz djelova Bosne i Hercegovine pod kontrolom vojske Republike Srpske.

 

‘Posljedice moraju postojati’

Režim sankcija Ujedinjenog Kraljevstva omogućava sankcionisanje onih koji podrivaju ili prijete suverenitetu, teritorijalnom integritetu, međunarodnom prosperitetu ili ustavnom poretku Bosne i Hercegovine, rekao je britanski ambasador.

“Ujedinjeno Kraljevstvo nije olako donijelo ovu odluku. Ali kako smo više puta naveli, posljedice moraju postojati za one, političare ili kompanije, koji podrivaju mir koji je osiguran Dejtonskim mirovnim sporazumom”.

Sankcije se odnose na zamrzavanje sredstava što spriječava bilo kojeg građanina Ujedinjenog Kraljevstva ili bilo koju kompaniju u Ujedinjenom Kraljevstvu, da ima ikakvu vezu sa sredstvima ili ekonomskim resursima koji su u vlasništvu, pohranjene ili pod kontrolom sankcionisane osobe, a koji su na teritoriji Ujedinjenog Kraljevstva.

Izvor: Agencije + Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada