Pentagon odobrio potencijalnu prodaju projektila Javelin Kosovu

Projektili Javelin pokazali su učinkovitost u Ukrajini, te pokrivaju naše potrebe da budemo spremni braniti svoju zemlju, izjavio je kosovski ministar odbrane Ejup Maqedonci.

Kosovo je zatražilo kupnju 246 protutenkovskih projektila Javelin za procijenjenih 75 miliona dolara (Reuters)

Američki State Department odobrio je potencijalnu prodaju Kosovu protutenkovskih projektila Javelin za procijenjenih 75 miliona dolara, saopćio je Pentagon.

Predložena prodaja poboljšat će dugoročne kapacitete Kosova za odbranu suvereniteta i teritorijalnog integriteta, napisali su iz Pentagona.

Pritom, Kosovo je zatražilo kupnju 246 projektila Javelin, a američki Kongres je o mogućoj prodaji obaviješten u četvrtak.

“Projektili Javelin pokazali su učinkovitost u Ukrajini, pa čak i ranije, te pokrivaju naše potrebe da budemo spremni braniti svoju zemlju”, izjavio je kosovski ministar odbrane Ejup Maqedonci za Reuters, a prenijela Hina.

Tenzije Srbije i Kosova

Rekao je i da će Kosovo biti spremno odgovoriti svakome ko mu ugrozi suverenitet, ali također i spremno pridonijeti svjetskom miru u sklopu zajedničkih međunarodnih operacija.

Reuters podsjeća da je Kosovo proglasilo nezavisnost od Srbije 2008. godine, da ga je priznalo više od 110 zemalja, da veliku većinu od 1,8 miliona stanovnika čine etnički Albanci, dok oko 50.000 Srba na sjeveru zemlje odbija državnost Kosova i često se sukobljava s kosovskom policijom, pri čemu su se nemiri pojačali krajem prošle godine.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada