Crnogorska delegacija na obilježavanju neustavnog dana RS-a

Parlamentarna većina u Crnoj Gori je poslata poruka da ne poštuje teritorijalni integritet i suverenitet BiH, smatraju analitičari.

Svečani defile povodom 9. janaura, koj se u RS-u slavi kao dan tog bh. entitet, uprkos presudi Ustavnog suda BiH da proslava diskriminira Bošnjake i Hrvate (Dejan Rakita/PIXSELL)

Dužnosnici prosrpske koalicije Za budućnost Crne Gore koja podupire Vladu Milojka Spajića, prisustvovali su proslavi neustavnog dana bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska. Uz njih, svečanoj akademiji prisustvovao je i šef kabineta predsjednika Skupštine Andrije Mandića. Analitičare takav potez ne iznenađuje, ali upozoravaju da može narušiti dobrosusjedske odnose.

„Ove godine smo imali priliku da vidimo na proslavi neustavnog dana RS-a predstavnike parlamentarne većine u Crnoj Gori i time je poslata poruka da parlamentarna većina zapravo ne poštuje teritorijalni integritet i suverenitet Bosne i Hercegovine“, rekla je Daliborka Uljarević iz Centar za građansko obrazovanje.

Članovi Vlade nisu prisustvovali – ali ni reagovali. Nisu govorili ni o tome jesu li dobili pozivnicu predsjednika RS-a Milorada Dodika. Za razliku od njih – šef parlamenta Andrija Mandić saopštio je da je poziv dobio – ali da se neće odazvati zato što isti dan obilježava slavu. Umjesto toga, uputio je čestitku.

Univerzitetska profesorica Nikoleta Đukanović kaže da je takav postupak jednak prisustvu.

„Ipak je on čestitao i, je li, poslao i svoje kolege i ne samo iz kabineta nego i iz partije. Tako da uostalom, on nije bio, je li, ni prethodnih godina da bi se moglo sad to tumačiti kao otklon od neke njegove pređašnje politike.“

A njegova politika, podsjeća Đukanović, temelji se na podršci Dodiku i predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću.

Predsjednik Milatović odbio poziv RS-a

Čestitku koju je Mandić uputio Dodiku komentarisali su i u Evropskoj uniji. Upozoravaju da treba izbjegavati postupke koji mogu negativno uticati na dobrosusjedske odnose i ističu da Crna Gora mora biti posvećena evropskoj perspektivi BiH kao jedinstvene i suverene zemlje.

Nasuprot Mandiću, predsjednik Crne Gore Jakov Milatović odbio je poziv da prisustvuje obilježavanju neustavnog praznika, kazavši da poštuje cjelovitost BiH. Stručnjaci smatraju da je takav potez pragmatičan.

„On se odredio prema tome tako da signalizira kako zapadnim partnerima, tako i opoziciji da ga ne mogu na to, da kažem, naći način za kritiku, da on samim tim na kraju krajeva nije nešto ni obećavao, ni ima nekakav odnos gdje njegovi birači od njega to zahtjevaju, niti može išta time da dobije“, rekao je analitičar Stefan Đukić.

Odlazak crnogorskih funkcionera na proslavu dana Republike Srpske nije izuzetak – prošle godine svečanoj akademiji prisustvovali su ministri u Vladi Dritana Abazovića Marko Kovač i Aleksandar Damjanović.

Ustavni sud BiH u dva navrata je osporio proslavu 9. januara, kao dana entiteta, navodeći da se njime diskriminišu druga dva konstitutivna naroda, Bošnjaci i Hrvati.

Izvor: Al Jazeera

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada