Austrijski NEOS za oštriji stav EU prema Vučiću i Orbanu

Čelnica stranke Beate Meinl-Reisinger je ocijenila da je potrebno u Srbiji uspostaviti posmatračku misiju EU koja će ispitati optužbe o izbornoj krađi.

Trebaju postojati i konsekvence, i to "sve do prekida pristupnih pregovora" EU sa Srbijom, rekla je predsjednica liberalne stranke centra (Reuters)

Predsjednica austrijske opozicione partije NEOS Beate Meinl-Reisinger izjavila je da Evropska unija treba voditi oštriju politiku prema predsjedniku Srbije Aleksandru Vučiću i mađarskom premijeru Viktoru Orbanu, prenosi Beta pisanje austrijskih medija.

Meinl-Reisinger je ocijenila da je potrebno u Srbiji uspostaviti posmatračku misiju EU koja će ispitati optužbe o izbornoj krađi i pritisku vlasti na opoziciju, prenio je austrijski dnevnik Kleine Zeitung.

U krajnjem slučaju, trebaju postojati i konsekvence, i to “sve do prekida pristupnih pregovora” EU sa Srbijom, rekla je predsjednica liberalne stranke centra NEOS, te pozdravila odluku o početku pretpristupnih pregovora Unije sa Ukrajinom i Moldavijom.

Liberali protivteža autoritarnim snagama

Po njenim riječima, NEOS na izborima za Evropski parlament u junu ove godine očekuje klizanje udesno i zato se zapadne demokratije moraju probuditi i shvatiti da nisu samo meta napada izvana, nego i iznutra.

Liberale je opisala kao protivtežu “autoritarnim i populističkim snagama” koje nastupaju protiv liberalizma. Protivteža tim snagama, kako je rekla, nije ni ljevica, koja također nije liberalna.

“Nisu to ni konzervativci, koji flertuju sa desnicom i pokušavaju preoteti njene pozicije”, rekla je Meinl-Reisinger.

Govoreći o pitanju ilegalnih migracija koje zaokuplja Austriju, rekla je da je potrebna jasna regulativa “kako se ne bi događalo ništa nekontrolirano”. Naglasila je da se istovremeno moraju poštovati ljudska prava i Ženevska konvencija o izbjeglicama.

Meinl-Reisinger je rekla da tek treba vidjeti da li će nedavno dogovorena reforma pravila azila u EU donijeti rezultate, ali smatra kako treba nastaviti putem “sporazuma sa trećim državama” u kojima bi onda bili i provođeni postupci odlučivanja o dodjeli azila.

Pitanje ‘špicenkandidata’

Istakla je kako se NEOS zalaže za to da liberalna politička grupa Obnovimo Evropu u Evropskom parlamentu kandidira zajedničkog “špicenkandidata”, pošto vjeruje “da bi takva personalizacija stvorila bliskost, a time i povezanost i omogućila mali odmak od razmišljanja u nacionalnim okvirima”.

Ipak, nije se htjela izjasniti u prilog sadašnjeg predsjednika Evropskog vijeća, Belgijanca Charlesa Michela, nego je rekla kako treba vidjeti ko će se još uključiti u trku.

Michel je 6. januara na opće iznenađenje najavio da će se kandidirati na evropskim izborima i da će zato nekoliko mjeseci ranije napustiti funkciju predsjednika Evropskog vijeća na kojoj bi trebao biti do novembra. Mediji su objavili da on ne želi samo zastupničko mjesto u parlamentu EU, nego i poziciju “špicenkadidata” evropskih liberala, a kasnije eventualno mjesto šefa Evropske komisije.

NEOS je osnovan 2012. pod imenom Nova Austrija, dvije godine kasnije se spojio sa starijom partijom Liberalni forum, a za njegovu listu na evropskim izborima prijavila su se 62 kandidata.

Izvor: Agencije