Za EU je 70,6 posto anketiranih građana Sjeverne Makedonije

Broj makedonskih građana koji misle da je EU najbolja opcija za njihovu zemlju je za pola godine porastao za oko 10 posto, a onih koji su za neku drugu alternativu pao za 10 posto.

Na pitanja zašto je EU najbolja opcija za Sjevernu Makedoniju 88,8 posto se opredijelilo da je to zbog ekonomskog razvoja i novih radnih mjesta (EPA)

Da je članstvo u Evropskoj uniji (EU) najbolja opcija smatra 70,6 posto građana Sjeverne Makedonije, dok 24,1 posto misli da treba da se traži alternativa, rezultat je najnovijeg ispitivanja javnog mnijenja “Prespa instituta”.

Prema istraživanju, koje je urađeno krajem novembra i početkom decembra, broj makedonskih građana koji misle da je EU najbolja opcija za njihovu zemlju je za pola godine porastao za 10-ak posto, a onih koji su za neku drugu alternativu pao za 10 posto, prenosi Tanjug.

U maju je u istom istraživanju 61,2 posto građana Sjeverne Makedonije u EU vidjelo najbolju opciju za njihovu državu, a 34,1 posto je bilo za traženje druge alternative.

Glavni motiv ekonomski razvoj i nova radna mjesta

Na pitanja zašto je EU najbolja opcija za Sjevernu Makedoniju 88,8 posto je navelo da je to zbog ekonomskog razvoja i novih radnih mjesta, 31,6 posto zbog poštovanja i zaštite ljudskih prava, 46,2 posto zbog vladavina prava i odgovornosti, a 30,5 zbog smanjenja korupcije i radi povećanja odgovornosti.

Ako bi se u nedjelju održao referendum, prema istraživanju “Prespa instituta”,  za članstvo u EU bi glasalo 67,3 posto, a “protiv” 12,8 posto makedonskih građana, dok se u maju “za” izjasnilo 61 posto, a protiv 30,3 posto.

Istovremeno, ustavne promjene za nastavak pregovora sa EU-om, koje predviđaju usvajanje amandmana za uvođenje u Ustav bugarske, crnogorske i hrvatske zajednice, podržava 23,2 posto ispitanika, dok je 45,4 posto protiv.

Gotovo trećina ispitanih za alternativu EU

Među onima koji su za alternativu Evropskoj uniji gotovo trećina, odnosno 30,3 posto, smatra da je to BRICS, 24,7 posto je za Nesvrstane, a na trećem mjestu je Euroazijska ekonomska unija sa 11,2 posto.

Zatim slijede Inicijativa “Jedan pojas, jedan put” sa 9,6 posto, Otvoreni Balkan/Balkanski savez sa 2,1 posto, Jugoslavija sa 1,2 posto i na kraju je Rusija, koja je dobila podršku 1,1 posto makedonskih građana koji smatraju da treba tražiti alternativu Uniji.

Istraživanje javnog mnijenja “Prespa instituta” iz Skoplja pod nazivom “Opservatorija imidža 2023” urađeno je od 23. novembra do 11. decembra na reprezentativnom uzorku od 762 ispitanika, sa marginom greške od plus-minus 3,55 posto.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada