Uz muziku i veselje građani regije dočekali Novu godinu

Dok su u Sarajevu i Zagrebu odlučili dočekati Novu godinu bez vatrometa, Splićani su ostali dosljedni tradiciji; na jednom dočeku u Beogradu je bilo vatrometa, na drugom nije.

Stanovnike Sarajeva i brojne goste iz inozemstva zabavljali su Laka & Lela, Bombaj štampa, Zabranjeno pušenje i Crvena jabuka (Al Jazeera)

Građani su u brojnim gradovima regije, na glavnim trgovima ili omiljenim okupljalištima, uz muzičke koncerte dočekali Novu, 2024. godinu.

Stanovnike Sarajeva, glavnog grada Bosne i Hercegovine, te brojne goste iz inozemstva na prijelazu iz Stare u Novu godinu, u programu nazvanom „Sarajevska priča“ organiziranom ispred Vječne vatre, zabavljali su Laka & Lela, Bombaj štampa, Zabranjeno pušenje i Crvena jabuka. Prema ranijoj odluci, nije bilo novogodišnjeg vatrometa.

Bespotrebnog vatrometa nije bilo ni u većini hrvatskih gradova, u kojima je organiziran doček, osim u Splitu. Zagrepčane i njihove goste u Novu godinu na Trgu bana Jelačića uvela je grupa Let 3, dok je na obližnjem Stossmayerovom trgu nastupila splitska grupa TBF. Za Splićane je u novogodišnjoj noći pjevala Doris Dragović, za Riječane Gibonni, a za Osječane Parni valjak.

Ukupno 48 hrvatskih gradova i općina Novu godinu odlučilo je dočekati bez vatrometa, od kojeg su odustali zbog prevelike buke i radi zaštite okoliša.

Beograd sa i bez vatrometa

Doček Nove godine upriličen je na više lokacija u Beogradu, uključujući i manifestacije „Gradski doček Nove 2024. godine“ i „Novogodišnji spektakl sa Kule“, na kojima je priređen zabavni program za sve.

Detalj sa dočeka Nove godine u Beogradu (Tanjug)

Na „Gradskom dočeku“, organiziranom na Trgu republike, nije bilo vatrometa, s obzirom da je usvojen prijedlog mnogih udruženja za zaštitu životinja.

Sredstva namijenjena za vatromet uplaćena su „Zoo higijeni“ za izgradnju nove hirurške ambulante u naselju Resnik.

Na drugom dočeku, onom na Kuli, vatromet je priređen.

Kiribati prvi, Američka Samoa posljednja u 2024.

Nova, 2024. godina dočekana je prethodno širom istočne hemisfere. Prvi je u Novu godinu “zakoračio” arhipelag Kiribati u Pacifiku. 

Potom su to učinili Novi Zeland, Tonga i Samoa, nešto kasnije i Australija, a milioni ljudi sudjelovati su u proslavama u nadolazećim satima – od jugoistočne Azije, preko Japana i Kine, Indije…

Vatromet iznad Sydney Opere i Harbour Bridgea (Reuters)

Osam tona pirotehnike lansirano je s dvije najprepoznatljivije australske znamenitosti – Harbour Bridgea i Opere u Sydneyu.

Američka Samoa, samo 220 kilometara istočno od Samoe, na drugoj strani međunarodne datumske granice, bit će posljednja koja će nazdraviti dolasku 2024.

Izvor: Al Jazeera