U utorak se ponavljaju republički izbori na osam biračkih mjesta u Srbiji

Glasat će se na dva biračka mjesta u Bačkom Petrovcu, tri u Beloj Palanci i na po jednom mjestu u opštinama Beočin, Mionica i Petrovac na Mlavi.

Rok za formiranje Narodne skupštine je 30 dana od objavljivanja konačnih rezultata (Tanjug)

Na osam biračkih mjesta u pet opština sutra se ponavlja glasanje na parlamentarnim izborima u Srbiji.

Kako je ranije saopštila Republička izborna komisija, bilo je predviđeno štampanje 5.352. glasačka listića, a glasat će se na dva biračka mjesta u Bačkom Petrovcu, tri u Beloj Palanci i na po jednom mjestu u opštinama Beočin, Mionica i Petrovac na Mlavi.

Rok za podnošenje prigovora nakon ponovljenih izbora je 72 sata od zatvaranja biračkih mjesta i utvrđivanja preliminarnih rezultata. Izbori se ponavljaju na biračkim mjestima na kojima nije bilo moguće utvrditi rezultate glasanja na izborima održanim 17. decembra, kao i na onim mjestima na kojima su poništeni rezultati glasanja zbog uočenih izbornih nepravilnosti.

Republička izborna komisija u roku od 96 časova od prijema svih zbirnih izveštaja o rezultatima glasanja donosi i objavljuje za sva biračka mjesta ukupan izvještaj o rezultatima izbora, prenio je Tanjug.

Potrebno preći cenzus od tri posto

Za ulazak u skupštinu i osvajanje poslaničkih mandata potrebno je da se pređe cenzus od tri posto, a stranke i koalicije nacionalnih manjina u raspodjeli mandata učestvuju i ako osvoje manje od toga.

Prema zakonu o izboru narodnih poslanika, RIK u roku od deset dana od dana objavljivanja ukupnog izvještaja o rezultatima izbora rješenjem dodjeljuje mandate kandidatima za narodne poslanike po njihovom redoslijedu na izbornoj listi.

Rok za formiranje Narodne skupštine je 30 dana od objavljivanja konačnih rezultata, dok je rok za formiranje nove vlade 90 dana od formiranja Narodne skupštine.

Prema podacima RIK-a, na osnovu obrađenih 8.265 biračkih mjesta od ukupno 8.273, najviše glasova osvojila je lista “Aleksandar Vučić – Srbija ne sme da stane” – 1.781.695 glasova ili 46,74 posto. Izborna lista “Srbija protiv nasilja” osvojila je najviše glasova, 902.108 glasova ili 23,66 posto.

 

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada