Obilježena 30. godišnjica stradanja hrvatskih civila u Grabovici

Pred sudovima u BiH za zločin u Grabovici osuđeno je pet pripadnika Armije BiH.

U akciji 'Neretva 93.' pripadnici Armije RBiH ubili su 33 civila, od koji se 17 osoba i dalje vode kao nestale (Fena)

Polaganjem vijenaca i misom obilježena je 30. godišnjica stradanja hrvatskih civila u selu Grabovici, između Mostara i Jablanice.

Na današnji dan 1993. u akciji “Neretva 93.” pripadnici Armije RBiH ubili su 33 civila, od koji se 17 osoba i dalje vode kao nestale.

Predsjednik Udruge hrvatskih stradalnika Grabovica 93 Josip Drežnjak apelovao je na pronalazak tijela ubijenih te procesuiranje naredbodavaca ubistava.

Pred sudovima u Bosni i Hercegovini za ovaj zločin osuđeno je pet pripadnika Armije Republike BiH. Tribunal u Hagu pravomoćno je oslobodio načelnika armijskog Glavnog štaba Sefera Halilovića za navode o komandnoj odgovornosti za taj zločin.

‘Spriječiti zlo da se ponovi’

Obilježavanju je prisustvovao i Adnin Hasić iz Udruženja civilnih žrtava rata Mostara te kazao da je obaveza odati počast svim civilnim žrtvama ratnih zločina.

„Danas smo u Grabovici, bili smo prije 20 dana u Raštanima, ove godine također smo bili u Trusini, bili smo u Ahmićima, prošle godine smo bili u Srebrenici, u Sarajevu smo posjetili spomenik ubijenoj djeci Sarajeva. Grabovica je sastavni dio grada Mostara i mi ćemo biti uvije ovdje kao i […] bili gdje gdje su stradali civili, da odamo počast kako se zlo ne bi ponovilo“, rekao je Hasić.

Izvor: Agencije