State Department reagirao na najavu da će RS zabraniti ulazak Christianu Schmidtu

Portparol State Departmenta Matthew Miller rekao je da SAD nedvosmisleno stoje uz Dejtonski mirovni sporazum, ovlaštenja visokog predstavnika i uz državu BiH.

Christian Schmidt je rekao kako će nastaviti putovati u RS, a Dodikovo ponašanje je nazvao političkim ludilom (EPA)

Američki State Department osudio je danas najavu predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika da je u pripremi uredba o hapšenju i deportaciji Visokog predstavnika međunarodne zajednice u BiH, ukoliko Christian Schmidt uđe na teritoriju tog bosanskohercegovačkog entiteta.

Portparol State Departmenta Matthew Miller je na društvenoj mreži X, bivšem Twitteru, napisao da Sjedinjene Američke Države osuđuju Dodikove prijetnje i poručio da nedvosmisleno stoje uz Dejtonski mirovni sporazum, ovlaštenja visokog predstavnika Schmidta i uz državu Bosnu i Hercegovinu.

Suočen s optužnicom Tužilaštva BiH

Dodik, koji je suočen s optužnicom Tužilaštva Bosne i Hercegovine zbog ignorisanja odluka Visokog predstavnika, zaprijetio je da će policija RS-a uhapsiti Schmidta ukoliko kroči na teritorij tog entiteta, tvrdeći da se on lažno predstavlja prvim čovjekom međunarodne uprave u Bosni i Hercegovini

Dodik je rekao da entitetske vlasti pripremaju uredbu kojom će Schmidtu biti zabranjen ulazak u RS kao visokom predstavniku.

“Pišemo nalog da ćemo ga uhapsiti i deportovati kada uđe u Doboj ili ako ide negdje bude u tranzitu, onda će biti pod pratnjom samo da što prije prođe. Ako dođe na sastanak u RS, biće izbačen”, izjavio je.

Dužnosnici u RS-u negiraju autoritet njemačkog političara i tvrde da on nema mandat Visokog predstavnika, budući da nije imenovan u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

SAD i Njemačka stali su uz Schmidta i ocijenili Dodikove prijetnje kao kršenje ustavnog poretka.

Schmidt je u intervjuu za njemački Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) u četvrtak rekao kako će nastaviti putovati u RS, a Dodikovo ponašanje je nazvao “političkim ludilom”.

Schmidt je kazao da Dodik treba biti spreman “za neke prilično neugodne trenutke za njega”, ali nije otkrio više detalja.

Izvor: Al Jazeera i agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada