Kasetna municija u BiH odnijela 195 ljudskih života

Kontaminacija Bosne i Hercegovine kasetnom municijom do koje je došlo tokom proteklog rata iznosila je 14,61 kvadratni kilometar na 140 lokacija širom zemlje.

BiH predstoji borba s preostalim minsko-eksplozivnim sredstvima (Al Jazeera)

Kontaminacija Bosne i Hercegovine kasetnom municijom do koje je došlo tokom proteklog rata iznosila je 14,61 kvadratni kilometar na 140 lokacija širom zemlje.

“Čelična kiša”, kako često nazivaju kasetnu municiju, zbog opsežnih i razornih učinaka, u Bosni i Hercegovini je odnijela 195 ljudskih života, prenosi Anadolija.

Zahvaljujući potpisivanju Konvencije o zabrani proizvodnje, upotrebe, skladištenja i transfera kasetne municije i njenoj ratifikaciji 2010.godine, Bosna i Hercegovina se, prema posljednjem odobrenom produženju iz 2021. godine, obavezala da očisti sva preostala poznata područja s kasetnom municijom, zaključno sa 1. septembrom 2023. godine.

“Navedeni rok je ispoštovan, svi zadaci na kojima su se vršile operacije uklanjanja kasetne municije završeni su u skladu s planiranim rokovima. Pronađeno je i uništeno 7.932 komada kasetne municije”, saopćeno je Centra za uklanjanje mina u Bosni i Hercegovini.

Sastanak u Ženevi od 11. do 15. septembra

Imajući u vidu da je Bosna i Hercegovina u ranijem periodu u cijelosti uništila sve zalihe kasetnih bombi, završetkom ovih zadataka je i proces čišćenja ostataka kasetne municije okončan.

Bosna i Hercegovina je i dalje obavezna pružati podršku žrtvama kasetne municije, u njihovoj rehabilitaciji i reintegraciji.

Sastanak zemalja članica/potpisnica Konvencije o kasetnoj municiji bit će održan u Ženevi od 11. do 15. septembra, na kojem će delegacija Bosne i Hercegovine podnijeti zvanični izvještaj po ovom pitanju.

Izvor: Agencije