Schmidt: ‘Dodikovo ludilo’ me neće spriječiti da dođem u RS

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH kaže da predsjednik bh. entiteta Republika Srpska treba biti spreman za ‘neugodne trenutke za njega’.

Dužnosnici u RS-u negiraju autoritet Christiana Schmidta u BiH (Fena)

Visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt rekao je da će nastaviti putovati u Republiku Srpsku, uprkos prijetnjama predsjednika tog bh. entiteta u BiH Milorada Dodika da će ga uhapsiti, te je najavio “neugodne trenutke” za Dodika.

U intervjuu za Frankfurter Allgemeine Zeitung (FAZ) je kazao kako će nastaviti putovati u RS, a Dodikovo ponašanje je nazvao “političkim ludilom”.

“Zaista imam sastanke u RS-u u narednim danima i sedmicama, posebno u Banjoj Luci, ali i u drugim gradovima. Toga se držim”, rekao je Schmidt, dodajući da Dodik treba prestati s “egocentričnim ludilom”.

“Osim činjenice da sam podložan Bečkoj diplomatskoj konvenciji i samim tim uživam imunitet, Dodik ne bi imao nadležnost da naredi hapšenje…”

Schmidt je kazao da Dodik treba biti spreman “za neke prilično neugodne trenutke za njega”.

Upitan da li će smijeniti Dodika i kako će to uraditi, Schmidt je izbjegao odgovor.

“Ovo su razmatranja koja se ne iznose unaprijed. Vidjet ćemo kako će se međunarodna zajednica nositi s nekim ko predstavlja bliskog saveznika [ruskog predsjednika] Vladimira Putina.”

Suočen s optužnicom Tužilaštva BiH

Dodik, koji je suočen s optužnicom Tužilaštva Bosne i Hercegovine zbog igrnoriranja odluka visokog predstavnika, zaprijetio je da će policija RS-a uhapsiti Schmidta ukoliko kroči na teritorij tog entiteta, tvrdeći da se on lažno predstavlja prvim čovjekom međunarodne uprave u Bosni i Hercegovini

Dodik je rekao da entitetske vlasti pripremaju uredbu kojom će Schmidtu biti zabranjen ulazak u RS kao visokom predstavniku.

“Pišemo nalog da ćemo ga uhapsiti i deportovati kada uđe u Doboj ili ako ide negdje bude u tranzitu, onda će biti pod pratnjom samo da što prije prođe. Ako dođe na sastanak u RS, biće izbačen”, izjavio je.

Dužnosnici u RS-u negiraju autoritet njemačkog političara i tvrde da on nema mandat visokog predstavnika, budući da nije imenovan u Vijeću sigurnosti Ujedinjenih naroda.

SAD i Njemačka stali su uz  Schmidta i ocijenili Dodikove prijetnje kao kršenje ustavnog poretka.

Izvor: Agencije