Sarazzin s Dodikom: Napadi na Schmidta imaju posljedice

Vođenje secesionističke politike te napadi na državne institucije BiH i na visokog predstavnika imaju posljedice, rekao je specijalni izaslanik vlade Njemačke.

Manuel Sarrazin obratio se nakon sastanka s Miloradom Dodikom u Banjoj Luci (EPA)

Specijalni izaslanik vlade Savezne Republike Njemačke za zemlje Zapadnog Balkana Manuel Sarrazin obratio se medijima nakon sastanka s predsjednikom bh. entiteta Republika Srpska Miloradom Dodikom u četvrtak u Banjoj Luci.

U izjavi objavljenoj na društvenoj mrži X (nekadašnji Twitter) rekao je da je tokom prethodnih dana u Sarajevu vodio odlične razgovore s visokim predstavnikom međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christianom Schmidtom i zvaničnicima.

“Sad sam upravo ovdje, u Banjoj Luci, razgovarao s predsjednikom RS-a Miloradom Dodikom. Govorili smo o nastavku procesa regionalne ekonomske integracije Zapadnog Balkana u okviru Berlinskog procesa. Od ključnog značaja za to su ratifikacija trećeg sporazuma o mobilnosti, do koje još uvijek nije došlo, kao i pridruživanje Bosne i Hercegovine Regionalnoj deklaraciji o energetskoj bezbjednosti”, napisao je Sarrazin.

Dodiku je pojasnio razloge za sukcesivno i ugovorno okončanje četiri velika projekta u RS-u koje finansira Njemačka.

“Pri tome smo se vodili sa dva različita aspekta. Kao prvo, što se tiče političke krize koju su izazvali zvaničnici u RS-u, vlada Njemačke, nažalost, nije imala političkog prostora. Vođenje secesionističke politike, napadi na državne institucije Bosne i Hercegovine, na medije i na civilno društvo kao i na visokog predstavnika Christiana Schmidta imaju posljedice”, naglasio je Sarrazin.

Njemačka ostaje uz ljude u BiH

Poručio je da Njemačka ostaje “čvrsto uz sve ljude u Bosni i Hercegovini”.

“Kao drugo, Njemačka ostaje čvrsto uz sve ljude u Bosni i Hercegovini. S obzirom na trenutnu političku krizu, posebno nam je stalo do ljudi u RS-u. Zato će Njemačka u punom obimu i bez ograničenja nastaviti realizaciju svih drugih projekata, kao što su saradnja s civilnim društvom, projekti iz oblasti socijalnog zbrinjavanja ili humanitarna pomoć, ako za to bude potrebe. Ključ za nastavak saradnje i u drugim oblastima je u rukama gospodina Dodika. To sam mu danas još jednom poručio”, napisao je Sarrazin.

Dodik je poručio Sarazzinu kako RS odbacuje svaku vrstu djelovanja Chistiana Schmidta kao visokog predstavnika, jer ga nije potvrdilo Vijeće sigurnosti Ujedinjenih narodan te da, “predstavljajući se lažno, pravi štetu i ugrožava suverenitet Bosne i Hercegovine”.

Kada je riječ o obustavi finansiranja četiri infrastrukturna projekta u RS-u od vlade Nemačke, rekao je da se radi o “političkim i ekonomskim pritiscima, ali da RS ima alternativu za njihovo finansiranje”, saopćeno je na zvaničnoj internet stranici predsjednika RS-a.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada