OHR: Nećemo tolerirati napade na povratnike

Iz Ureda visokog predstavnika podsjećaju kako je pravo na povratak osnovni princip Dejtonskog mirovnog sporazuma, kako je navedeno u Aneksu VII Sporazuma.

Ured visokog predstavnika navodi da su se stranke dalje obavezale da će tamo gdje su na vlasti stvoriti političke, ekonomske i socijalne uvjete koji pogoduju dobrovoljnom povratku (Fena)

Prijetnje ili provokativno ponašanje prema povratnicima su neprihvatljivi i Ured visokog predstavnika međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini (OHR) ih neće tolerirati, naveli su iz OHR-a u izjavi za agenciju Fena povodom aktuelnih dešavanja u bh. entitetu Republika Srpska gdje su sve učestaliji napadi na povratnike.

“Organi za provođenje zakona u BiH imaju obavezu, kao i kapacitet i sposobnost, da istraže sve incidente koji se dogode, pronađu počinitelje i pobrinu se da se takvi incidenti u budućnosti ne dešavaju”, poručuju iz OHR-a.

Podsjećaju kako je pravo na povratak osnovni princip Dejtonskog mirovnog sporazuma, kako je navedeno u Aneksu VII Sporazuma. Prema tom sporazumu, strane su se obavezale da se izbjeglicama i raseljenim osobama omogući siguran povratak, bez rizika od uznemiravanja, zastrašivanja, progona ili diskriminacije, posebno zbog njihove nacionalnosti, vjerskih uvjerenja ili političkog mišljenja.

Također, Ured visokog predstavnika navodi da su se stranke dalje obavezale da će tamo gdje su na vlasti stvoriti političke, ekonomske i socijalne uvjete koji pogoduju dobrovoljnom povratku i skladnoj reintegraciji izbjeglica i raseljenih lica, bez favoriziranja bilo koje određene grupe.

Bošnjaci i Hrvati u MUP-u RS

Komentirajući zahtjeve udruženja žrtava da se konačno provede reforma policije u RS-u te osigura zapošljavanje većeg broja Bošnjaka i Hrvata u MUP-u RS-a, iz OHR-a poručuju da organi vlasti imaju tu obavezu.

“Organi vlasti imaju obavezu da primjenjuju ustavni princip proporcionalne zastupljenosti konstitutivnih naroda i Ostalih u odgovarajućim organima javne vlasti, uključujući i unutar policijskih struktura”, naglasili su.

Kako ističu, Bosna i Hercegovina je prešla dugačak put od završetka rata, to je sada država sa statusom kandidata na putu ka Europskoj uniji i njene institucije su sposobne primijeniti visoke sigurnosne standarde u cijeloj zemlji i osigurati zastupljenost svih u svim sigurnosnim institucijama, posebno u povratničkim područjima.

“Ne možemo i nećemo tolerirati bilo kakve napade na povratnike. Visoki predstavnik će i dalje biti veoma angažiran u vezi s ovim pitanjem”, poručuju iz OHR-a u izjavi za Fenu.

Izvor: Agencije