Ambasada SAD-a o prijetnjama Schmidtu: Dodik je izabrao opasan put u izolaciju

Prijetnja Dodika da će spriječiti visokog predstavnika da uđe u RS i da će mu ograničiti slobodu kretanja je napad na Dejtonski sporazum, ustavni poredak BiH i državu BiH, poručili su iz Ambasade SAD-a.

Nepromišljene prijetnje i smiješne tvrdnje gospodina Dodika o statusu i ovlastima visokog predstavnika su neprihvatljive, navode iz Ambasade SAD-a Foto: Američka ambasada u BiH/Facebook

Američka ambasada u Bosni i Hercegovini reagovala je na prijetnje predsjednika entiteta Republike Srpske Milorada Dodika da će zabraniti ulazak visokom predstavniku Christianu Schmidtu na teritorij ovog entiteta.

„Prijetnja Milorada Dodika da će spriječiti visokog predstavnika da uđe u bosanskohercegovački entitet Republika Srpska i da će mu ograničiti slobodu kretanja je protuustavna“, poručili su iz Ambasade.

Dodaju kako ovo predstavlja „još jedan smišljeni napad gospodina Dodika na Dejtonski mirovni sporazum, ustavni poredak BiH i državu BiH“.

„Visoki predstavnik je odgovoran za nadzor provedbe civilnih aspekata Dejtonskog mirovnog sporazuma, koji dužnosnike obavezuje na saradnju s njim, a uživa diplomatski status u cijeloj BiH prema Bečkoj konvenciji o diplomatskim odnosima“, navodi se u reakciji.

“Nepromišljene prijetnje i smiješne tvrdnje gospodina Dodika o statusu i ovlastima visokog predstavnika su neprihvatljive i predstavljaju još jedan korak niz opasan put koji je on izabrao – put izolacije”, upozoravaju iz Američke ambasade.

„Sjedinjene Američke Države u potpunosti podržavaju Visokog predstavnika i njegovu upotrebu Bonskih ovlasti kada je to potrebno, te će nastaviti pozivati na odgovornost one pojedince koji se ponašaju protiv Daytona“, zaključuje se u reakciji.

Kontinuirane prijetnje

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik najavio je prije dva dana donošenje uredbe o deportaciji visokog predstavnika Schmidta ako dođe na teritorij tog entiteta.

“Ako on dođe na neki sastanak u Republiku Srpsku biće izbačen”, rekao je Dodik i dodao da je takva uredba u pripremi.

Prema Dodiku, taj zadatak će imati policijske stanice.

Dodik je, istovremeno, najavio da Schmidt od naredne sedmice neće moći da uđe u entitet Republika Srpska.

Izvor: Al Jazeera