Uhapšena četiri policajca iz RS-a koja su pretukla maloljetnika

Policajci iz bh. entiteta uhapšeni su i suspendirani nakon što je prijavljeno da su tokom saslušanja pretukli 14-godišnjaka bošnjačke nacionalnosti.

Policiji u Zvorniku slučaj policijskog nasilja prijavljen 28. augusta 2023. (Pixsell)

Četiri policijska službenika iz bh. entiteta Republika Srpska uhapšena su i suspendirana, a protiv njih će biti pokrenut unutrašnji postupak, nakon što su tokom saslušanja u policijskoj stanici na istoku Bosne i Hercegovine pretukli maloljetnika.

“Kada je u pitanju postupanje policijskih službenika Policijske stanice Osmaci prema maloljetnom licu bošnjačke nacionalnosti, ističemo da Uprava kriminalističke policije Ministarstva unutrašnjih poslova RS-a, u saradnji sa Okružnim javnim tužilaštvom Bijeljina, provodi istragu u vezi sa sumnjom da su izvršena krivična djela ‘Zloupotreba službenog položaja ili ovlašćenja’ i ‘Nesavjesan rad u službi'”, navodi se u saopćenju MUP-a RS-a.

U okviru istrage, slobode su lišena četiri policijska službenika Policijske stanice Osmaci, suspendirani su i protiv njih će biti pokrenut unutrašnji postupak, dodaje se u saopćenju.

Priveden na saslušanje, pa pretučen

Slučaj policijskog nasilja stanici u Zvorniku je prijavljen 28. augusta, dan nakon incidenta.

Dječakov otac ranije je medijima rekao da policija njegovog 14-godišnjeg sina nije osumnjičila za pljačku koju su istraživali u naselju Mahala, već su od njega tražili da kaže šta zna u vezi toga.

Pretukli su ga kada je odbio govoriti o slučaju za kojeg otac kaže da njegov sin nije mogao znati, jer nije bi u blizini kada je pljačka počinjena.

Izvor: Al Jazeera i agencije