Sekulić: Promoviranje ustaštva i četništva vodi Hrvatsku i Srbiju u grob

Predsjednik Instituta za teologiju i politiku iz Hrvatske kaže kako se Srpska pravoslavna crkva i Katolička crkva u Hrvatskoj primarno bave političkim, dok zanemaruju vjerska pitanja.

Branko Sekulić: U Hrvatskoj i u Srbiji je na djelu etnoreligijanizam, koji je opasan spoj vjere i nacije (Duško Jaramaz / Pixsell)

Teolog i predsjednik Instituta za teologiju i politiku iz Hrvatske Branko Sekulić izjavio je u srijedu kako je u Hrvatskoj i Srbiji na djelu “etnoreligijanizam”, koji predstavlja veoma opasan spoj vjere i nacije i “vulgarizaciju” vjerskih institucija.

“Riječ je o ideološkoj uzurpaciji religijskih struktura na etnonacionalističkoj osnovi, i to voljom religijskih struktura, koje su samim tim izgubile svoj vjerski sadržaj i deformirale se, jer za njih etnonacionalna mitologija ima veću težinu od samih svetih spisa”, rekao je on u okviru predavanja “Ka balkanskoj teologiji političkog oslobođenja”, koje je održano u okviru Prve akademije za teologiju i politiku u Šibeniku.

Teritorijalne aspiracije ka podjeli BiH

Sekulić je kazao kako između Srpske pravoslavne crkve (SPC) i Katoličke crkve u Hrvatskoj ne postoji nikakva ekumenska komunikacija, već je ona postala kolateralna žrtva političke problematike koja se odvija na pitanjima Jasenovca, Blajburga, kardinala Alojzija Stepinca i episkopa Nikolaja Velimirovića.

Ocijenio je da se te crkvene institucije primarno bave političkim, dok gotovo u potpunosti zanemaruju vjerska pitanja, prenosi Beta.

“U tim crkvama je prisutno institucionalno nasilje i svi koji nisu na zvaničnoj crkvenoj liniji i dominantnom nacionalističkom diskursu bit će marginalizirani unutar crkve”, kazao je.

Prema njegovim riječima, na političkom nivou na djelu je “etnototalitarizam”, koji se se ogleda kroz teritorijalne aspiracije Srbije i Hrvatske prema podjeli susjedne Bosne i Hercegovine.

“Tu ideju crkve u dvije zemlje i podržavaju, kao što su crkvene vođe podržavale i politiku etničkog čišćenja i genocida tokom devedesetih godina 20. stoljeća”, naveo je Sekulić.

Suštinski proces samouništenja nacije

Ocijenio je kako je danas na delu “sakralizacija” etnonacionalističke ideologije, pa se tako ljudi više ne razdvajaju samo po etnonacionalističkom ključu na “izdajnike” i “odane”, već i po religijskom ključu, na “pravovjerne” i “otpadnike”.

“Krajnji iskaz ovih formi je u hrvatskom slučaju ustaštvo, a u srpskom četništvo, koji se proglašavaju svetima. To je suštinski proces samouništenja nacije, kada ona nema više nikakvih ideja o budućnosti i sve što se nudi je prekopavanje prošlosti, koja, zapravo, te nacije vodi direktno u grob”, kazao je Sekulić.

Prema njegovim riječima, ideje etnoreligijanstva i etnonacionalizma su “veoma zavodljive”, ali su suštinski “eutanizirajuće”, poput opijuma.

“Zato se i okreću etnonacionalnim mitovima i generiranju izmišljenog svijeta, što je u principu njihova opijumska terapija”, rekao je Sekulić i dodao kako iz toga, između ostalog, potom proističe i potreba da crkve slave ratne zločince, jer su oni “ubice za našu stvar”.

Izvor: Agencije