Čelnici vladajućih stranaka bez dogovora o zakonima iz evropske agende

Čelnici vladajućih stranaka u Bosni i Hercegovini u Sarajevu su razgovarali o evropskim zakonima i drugim aktualnim političkim pitanjima.

Sastanak čelnika političkih partija ostao je u sjeni prijetnji Milorada Dodika (Fena)

Sastanak čelnika političkih partija koje čine vladajuću koaliciju na državnom nivou u Bosni i Hercegovini u srijedu ostao je u sjeni prijetnji predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika da će visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt biti uhapšen ako uđe na prostor RS-a.

U tom bh. entitetu Schmidta ne priznaju kao visokog predstavnika, koji je zadužen da praćenje provedbe Dejtonskog mirovnog sporazuma i intervenciju u domaće zakonodavstvo tamo gdje ne postoji dogovor domaćih političkih aktera.

“Jutros pišemo nalog da ćemo ga uhapsiti i deportirati kada uđe u Doboj. A ako bude u tranzitu, onda će biti pod pratnjom samo da što prije prođe. Ako dođe na sastanak u RS, bit će izbačen”, rekao je Dodik.

Evropska unija od BiH traži reforme

Čelnici stranaka vladajuće koalicije u Bosni i Hercegovini – Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD), Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) Bosne i Hercegovine i takozvane Trojke – u Sarajevu su razgovarali o evropskim zakonima i drugim aktuelnim političkim pitanjima, no nije postignut veći napredak.

Predstavnici “Trojke” – dijela vladajućih stranaka iz entiteta Federacija Bosne i Hercegovine – kažu kako nije bilo dogovora o Zakonu o sudovima – jednom od ključnih reformskih zakona čije usvajanje od Bosne i Hercegovine traži Evropska unija.

Čelnici stranaka razgovarali su i o Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine te izmjenama Izbornog zakona Bosne i Hercegovine.

Dogovoreno je da se razgovori o ovim pitanjima na nivou čelnika, ali i radnih grupa, uskoro nastave.

Šef diplomatije Bosne i Hercegovine i predsjednik vladajuće partije Narod i Pravda (NiP) Elmedin Konaković rekao je da su određeni pomaci napravljeni tokom sastanka vladajućih stranaka u Sarajevu, ali nedovoljno da se dođe do rješenja.

‘Očekujemo od Brisela nešto zauzvrat’

“Implementacija prethodnih sastanaka je viđena na sjednicama, i to je bio važan i lijep dio našeg dogovora, koji s ponosom pristavljamo i Briselu i za to očekujemo da dobijemo nešto zauzvrat”, kazao je Konaković.

Za premijera Federacije Bosne i Hercegovine i čelnika Socijaldemokratske partije (SDP) Bosne i Hercegovine Nermina Nikšića može biti pozitivno i različito gledanje na neka pitanje, jer otvoreno iznošenje stavova vodi kao rješenjima.

“Kada se tako radi ima pomaka. Usvojeno je pet zakona u državnom Parlamentu”, rekao je on.

Nikšić je kazao da nije vrijeme za euforiju, nego je ovo korak ka uspostavljanju funakcionalne vlasti na nivou Bosne i Hercegovine, kako bi se tamo gdje je moguće postigao dogovor u interesu građana.

Izvor: Agencije