Sarrazin: Njemačka neće dozvoliti da RS zabrani ulazak Schmidtu u taj entitet BiH

Predsjednik bh. entiteta Republike Srpske Milorad Dodik najavio je donošenje uredbe o deportaciji Christiana Schmidta ako dođe u RS.

Njemački zvaničnik Sarrazin je rekao da se Dodik 'nekonstruktivno i neodgovorno odnosi prema funkciji visokog predstavnika' (Anadolija)

Specijalni izaslanik njemačke vlade za Zapadni Balkan Manuel Sarrazin izjavio je u Sarajevu da Njemačka neće dozvoliti da bh. entitet Republika Srpska zabrani ulazak visokom predstavniku Christianu Schmidtu na teritoriju tog entiteta Bosne i Hercegovine.

“To nije u redu, protivimo se tome i to nećemo dozvoliti”, naglasio je Sarrazin, komentirajući izjavu predsjednika RS-a Milorada Dodika da će RS donijeti uredbu da zabrani ulazak Schmidtu u taj entitet, a da će ga, ako dođe u RS, policija uhapsiti, prenosi Beta.

Njemački zvaničnik je rekao da se Dodik “nekonstruktivno i neodgovorno odnosi prema funkciji visokog predstavnika” i da izjava “više govori o Dodiku, a takav način razgovora ne vodi nigdje”, prenijela je televizija N1.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik najavio je danas donošenje uredbe o deportaciji Christiana Schmidta ako dođe u Republiku Srpsku, javlja Tanjug.

“Ako on dođe na neki sastanak u Srpsku biće izbačen”, rekao je Dodik i dodao da je takva uredba u pripremi.

Posljedice odluka

Taj zadatak će, kaže, imati policijske stanice.

“Čim saznaju da se Schmidt nalazi u Srpskoj imaće zadatak da organizuju jedinice da ga izbace”, kazao je Dodik, prenijela je RTRS.

Govoreći o odluci njemačke vlade da obustavi finansiranje četiri projekta u RS-u, Sarrazin je rekao da su razlog za to Dodikove secesionističke najave i donijete mjere.

“Ne vidimo da možemo da nastavimo četiri strateška projekta, morat ćemo da ih obustavimo… Morate shvatiti da njemački poreski obveznici očekuju da su ovakvi projekti sigurni kada Njemačka ulazi u njih”, rekao je on.

Najavljeno je da bi Sarrazin u četvrtak u Banjaluci trebalo da se sastane sa Dodikom.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada