Ministar Države Katar stiže u posjetu Bosni i Hercegovini

Ghanem bin Shaheen bin Ghanem Al Ghanim imat će niz susreta na visokom nivou te posjetiti nekoliko bosanskohercegovačkih gradova.

Država Katar i Bosna i Hercegovina obilježavaju 30. godišnjicu uspostave bilateralne saradanje (Ustupljeno Al Jazeeri)

Ministar vakufa i islamskih pitanja Države Katar Ghanem bin Shaheen bin Ghanem Al Ghanim naredne sedmice dolazi u višednevnu radnu posjetu Bosni i Hercegovini.

Al Ghanim, koji će u Bosni i Hercegovini boraviti od 11. do 15. septembra, imat će niz susreta na visokom nivou te posjetiti nekoliko bh. gradova, gdje će se upoznati s realizacijom projekata u različitim oblastima koje finansira katarska vlada izvijestila je Ambasada Katara u Sarajevu.

Visoki zvaničnik susrest će se u srijedu, 13. septembra, tokom odvojenih posjeta, s članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisom Bećirovićem, zamjenikom predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem te državnim ministrom za ljudska prava i izbjeglice Sevlidom Hurtićem.

Dan ranije Al Ghanim će razgovarati s reisu-l-ulemom Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Huseinom ef. Kavazovićem, nakon čega će posjetiti Gazi Husrev-begovu biblioteku, koja je izgrađena sredstvima Države Katar, Fakultet islamskih nauka (FIN)u Sarajevu, objekt Ženske medrese u okviru Gazi Husrev-begove medrese te Radio-televiziju BIR.

Vrijedni katarski projekti u BiH

Zvanična Doha u ovom trenutku realizira vrijedne projekte u Sarajevu, Zenici, Lukavcu, Travniku i Fojnici.

Država Katar i Bosna i Hercegovina ove godine obilježavaju 30. godišnjicu uspostave bilateralne saradanje.

Bećirović je u julu ocijenio kako su bilateralni odnosi između Bosne i Hercegovine i Države Katar vrlo dobri i prijateljski.

Dobra bilateralna saradnja prisutna je u kontinuitetu dugi niz godina, a 2023. je godina u kojoj se obilježavaju tri desetljeća od uspostavljanja diplomatskih odnosa između dvije zemlje, navedeno je u saopćenju Ambasade Katara u Sarajevu.

Izvor: Al Jazeera