Kurti: Kaznene mjere Evropske unije nanijele su štetu Kosovu

Zbog tih sankcija štete uglavnom ima poslovna zajednica, ali i državne službe Kosova, rekao je Albin Kurti.

Uklanjanje mjera protiv Kosova bilo bi dobrodošlo i pravedna odluka EU-a (Anadolija)

Kosovski premijer Albin Kurti potvrdio je da su kaznene mjere Evropske unije nanijele štetu Kosovu.

U intervju za RTV Slovenije rekao je da je istina da zbog tih sankcija štete uglavnom ima poslovna zajednica, ali i “državne službe Kosova”.

Tako je odgovorio na pitanje šta je njegov odgovor na kritiku da će Kosovo zbog njegove “oštre politike na sjeveru Kosova” izgubiti i do 500 miliona eura iz evropskih IPA fondova”.

“Naprimjer, zamrznut je Sporazum o stabilizaciji i pridruživanju, iako smo ga ispunili 69 posto”, kazao je, te dodao i da su “u opasnosti zajmovi i grantovi, kao i finansiranje iz fondova EU”.

“Sve ovo je prekinuto. Stoga bi uklanjanje ovih mjera protiv Kosova bilo zaista dobrodošlo i pravedna odluka EU-a”, procijenio je Kurti, prenijela je Beta.

Odbio je odgovornost Kosova za pogoršanje stanja na sjeveru Kosova, pošto se tamo, kako je rekao, “borimo protiv nasilnih ekstremista koji su napali vojnike KFOR-a, kosovsku policiju i novinare” i rekao da i tamo mora funkcionisati vladavina prava.

Optužbe na račun Beograda

“Veoma je važno da imamo i jedno i drugo: vladavinu prava, bez nasilnih ekstremista, i sigurnost i mir na drugoj strani”, kazao je.

Naveo je da su “kosovski Srbi koji žive južno od Ibra, generalno dobro integrisani” i da “imaju koristi od toga, dok Srbi na sjeveru Kosova ne žive tako dobro jer nisu integrisani”.

Optužio je zvanični Beograd da čini sve da spriječi integraciju Srba na sjeveru Kosova.

“To nasilje iz Beograda mora se završiti i potrebna nam je pomoć međunarodne zajednice, posebno EU-a”, kazao je Kurti.

Govorio je i o izborima u četiri sjeverne opštine većinski nastanjene Srbima, što je bila jedna od četiri tačke dogovora Kosova i EU-a za smirivanje stanja na sjeveru Kosova.

“Vrijedno radim i sve pripremam za izbore koji će biti najesen” rekao je Kurti.

Izvor: Agencije

Vaša dnevna doza vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada