Građani Skoplja protestovali zbog navodne zloupotrebe lijekova za oboljele od raka

Protest dolazi nakon pisanja medija o nedoličnom tretmanu pacijenata, zloupotrebi dužnosti medicinskog osoblja, krađi i ilegalnoj preprodaji lijekova u Sjevernoj Makedoniji i izvan zemlje.

Demonstranti su crvenom bojom ispisali "Ubice" (Anadolija)

Stotine građana Sjeverne Makedonije protestovali su u glavnom gradu Skoplju protiv načina rada Univerzitetske klinike za radioterapiju i onkologiju, nekoliko dana nakon što je pokrenuta istraga povodom navoda o zloupotrebama lijekova za oboljele od raka, javlja Anadolija.

Građani su se organizovali putem društvenih mreža, a protest dolazi nakon pisanja medija o nedoličnom tretmanu pacijenata, zloupotrebi dužnosti medicinskog osoblja, krađi i ilegalnoj preprodaji lijekova u Sjevernoj Makedoniji i izvan zemlje.

Građani su se okupili ispred sjedišta Vlade Sjeverne Makedonije tražeći ostavke ministra zdravlja i premijera Sjeverne Makedonije.

Držali su transparente na kojima je pisalo “Ubice za profit”, “Ovo je tvoja posljednja doza”, “Koliko vrijedi ljudski život”, “Onkologija = genocid”.

Građani su se organizovali putem društvenih mreža (Anadolija)

Demonstranti su crvenom bojom ispisali “Ubice”. Jedan demonstrant, koji je rekao da je izgubio majku od raka dojke nekoliko dana nakon hemoterapije, okrivio je osoblje za neadekvatno liječenje, dodajući da je morao sam da brine o svom roditelju.

“Nisam uspio da se izborim za svoju majku, ali ću se boriti za sve vaše majke i očeve koji boluju od raka. Ovo ludilo mora prestati”, rekao je on, okrivljujući Vladu što “nije uspjela ukloniti korumpirane doktore “.

Građani traže odgovornost

Demonstranti su potom krenuli prema Osnovnom javnom tužilaštvu (PPTH), gdje su zahtijevali da ova institucija procesuira sve umiješane osobe.

Poručili su da “krađa lijekova u onkologiji ne treba da prođe nekažnjena”. Ispred zgrade tužilaštva crvenom bojom ispisano je “Učesnik u zločinu”.

Stotine građana Sjeverne Makedonije protestovali su u glavnom gradu Skoplju (Anadolija)

U znak protesta, neki od demonstranata su bacali jaja u pravcu zgrade tužilaštva, dok su brojne policijske snage formirale kordon kako ispred sjedišta vlade tako i te pravosudne institucije.

Predsjednik Stevo Pendarovski reagovao je na dešavanja na Univerzitetskoj klinici za radioterapiju i onkologiju. U odgovoru iz kabineta predsjednika navodi se da je klinika “umjesto da pruži punu podršku i zaštitu onim osobama sa najtežom dijagnozom, zdravstveni sistem je očigledno zakazao”.

Pendarovski je pozvao na brzo i efikasno okončanje istraga i sudskih postupaka, bez izuzetaka.

Građani Sjeverne Makedonije od vlasti traže odgovornost za ovaj slučaj (Anadolija)

U međuvremenu, premijer Dimitar Kovačevski je, odgovarajući na pitanja novinara, rekao da je to “zločin koji se mora riješiti”, dodajući da su “prvi put Ministarstvo unutrašnjih poslova i tužilaštvo sproveli akciju prikupljanje dokaza u vezi sa javnim optužbama i sumnjama”.

Ministar zdravlja Fatmir Mexhiti također je zatražio brzo razjašnjenje skandala.

Opoziciona VMRO-DPMNE optužila je vlast da, iako je znala za dešavanja u onkologiji, ipak šuti. Ova stranka je najavila da će za ovaj slučaj formirati istražnu komisiju u Sobranju i da će postojati krivična i politička odgovornost.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada