SAD i EU upozoravaju: BiH se mogla naći na ‘sivoj listi’ Moneyvala

Vlasti u entitetu Federacija BiH trebaju uskladiti propise vezane za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma kako se zemlja ne bi ponovo našla na ‘sivoj listi’.

Poseban problem imale bi izvozne kompanije, koje bi otežano naplaćivale novac iz inozemstva (Armin Durgut / PIXSELL)

Predstavnici administracija SAD-a i Evropske unije u Bosni i Hercegovini pozvali su vlasti u entitetu Federacija Bosne i Hercegovine da hitno usklade propise vezane za sprečavanje pranja novca i finansiranja terorizma kako se zemlja ne bi ponovo našla na takozvanoj sivoj listi Moneyvala, što bi joj značajno otežalo finansiranje s inozemstvom.

Stručni tim Odbora stručnjaka za sprečavanje pranja novca Vijeća Evrope (Moneyval) trebao bi uskoro posjetiti Bosnu i Hercegovinu kako bi napravili procjenu usklađenosti finansijskih propisa, prenosi Hina.

Ukoliko se do februara sljedeće godine ti propisi na usklade s međunarodnim standardima, Bosna i Hercegovina bi se mogla naći na “sivoj listi” Moneyvala, upozorili su amabsador SAD-a u Sarajevu Michael Murphy i šef Delegacije EU-a u Bosni i Hercegovini Johannn Sattler u zajedničkome pismu vlastima Federacije Bosne i Hercegovine.

Ispuniti međunarodne standarde

“Ukoliko se do tada ne ispune međunarodni standardi, postoji realna mogućnost da se Bosna i Hercegovina ponovo nađe na listi jurisdikcija Radne grupe za finansijske mjere protiv pranja novca i EU-a sa strateškim nedostacima u sistemu za sprečavanje pranja novca i finansiranje terorizma”, piše u pismu.

Murphy i Sattler upozoravaju da bi povratak na “sivu listu” Moneyvala imalo po Bosnu i Hercegovinu “političke, ekonomske i finansijske posljedice’, a posebno bi bilo otežano finansijsko poslovanje s inozemstvom.

Poseban problem imale bi izvozne kompanije, koje bi otežano naplaćivale novac iz inozemstva.

“Ključni korak u pravcu ispunjenja međunarodnih uvjeta usvajanje je novog zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorizma, usklađenog s pravnom stečevinom EU-a”, ističe se u pismu.

Izvor: Agencije