Milatović u Hrvatskoj, u prvoj posjeti nekoj članici EU-a

Predsjednik Jakov Milatović u Zagrebu je zatražio veću podršku na evropskom putu Crne Gore.

Crnogorski predsjednik Jakov Milatović (lijevo) tokom konferenije za medije sa hrvatskim kolegom Zoranom Milanovićem u Zagrebu (Robert Anic/PIXSELL)

Crnogorski predsjednik Jakov Milatović rekao je u ponedjeljak na Pantovčaku da se snažno zalaže za ubrzanje evropskog puta Crne Gore i za to traži veću podršku Zagreba.

Milatović smatra da bi skoro članstvo Crne Gore u EU-u bilo “pozitivan signal” prema ostatku regije i pozvao je Zagreb da poveća podršku Podgorici u Briselu, dodajući kako hrvatska politička podrška nije uvijek bila snažna.

“Mislim da je u interesu Hrvatske da se evropska granica pomakne prema jugu”, rekao je Milatović, naglasivši da se “snažno” zalaže za “ubrzanje evropskog puta Crne Gore”.

Hrvatski predsjednik Zoran Milanović je rekao da već godinama podržava ulazak susjedne zemlje u Uniju i da će to nastaviti činiti.

Hrvatski se predsjednik pitao kako je moguće da države članice NATO-a s vojskom tog nivoa “još uvijek nisu ni blizu Europskoj uniji”, opsijući Crnu Goru, Albaniju i Sjevernu Makedoniju, kao države “koje se svjesno žrtvuju”, prenijela je Hina.

Milatović je doputovao u dvodnevnu službenu posjetu Hrvatskoj, prvu posjetu nekoj državi članici Evropske unije nakon što je izabran i u maju ove godine položio zakletvu za predsjednika Crne Gore.

Crna Gora “na prekretnici”

Milatović je naglasio da se Crna Gora nalazi “na prekretnici hoće li u potpunosti postati pravna država” i rekao da se zalaže za formiranje široke koalicije.

“Nisam siguran koliko oni koji su od Crne Gore napravili bespravnu državu mogu pomoći da se vrati na put pravne države i u tom smislu se zalažem za široku vladu”, rekao je crnogorski predsjednik.

U odgovoru na pitanja novinara duguje li nešto prosrpskoj koaliciji “Za budućnost Crne Gore” koja je osigurala 13 zastupničkih mjesta na parlamentarnim izborima, Milatović je odgovorio da nema “nikakve veze ni povezanosti” s njima te da mu je jedini cilj “stabilna vlada koja će dovesti do potrebnih reformi u pravosuđu”.

Nakon zadnjih parlamentarnih izbora Hrvati imaju svog zastupnika u Skupštini Crne Gore, člana Hrvatske građanske inicijative Adrijana Vuksanovića, a Milatović je izrazio nadu i da Vuksanović postane dio nove crnogorske vlade.

Hrvatski predsjednik je rekao da očekuje stabilnu i funkcionalnu crnogorsku vladu koja će ići u evropskom smjeru.

“Koliko možemo pomoći, pomoći ćemo”, rekao je Milanović. Upozorio je Podgoricu da “nije sve što dolazi iz Brisela dobro” i savjetovao im da, gdje je to moguće, traže vlastita rješenja, prilagođena njihovom prostoru i društvu.

Milatović je rekao da je danas došao u Zagreb “kod prijatelja i u svojstvu prijatelja” i pozvao Milanovića u uzvratnu posjetu Crnoj Gori.

Crnogorski predsjednik je rekao da bi “volio vidjeti prvu zajedničku sjednicu hrvatske i crnogorske vlade” nakon što se oformi vlast u Podgorici, kao i da je Crna Gora spremna razgovarati o otvorenim pitanjima i jačati ekonomsku saradnju.

Robna razmjena između dvije države u prošloj godini iznosila je 316 miliona eura ili 32 posto više nego godinu ranije, pokazuju podaci Državnog zavoda za statistiku, pri čemu Hrvatska ima značajan suficit u toj razmjeni. Hrvatske kompanije značajan su ulagač u Crnu Goru jer su do sada investirale 294 miliona eura.

Crnogorski predsjednik Milatović sastao se i sa hrvatskim premijerom Andrejom Plenkovićem.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada