Begaj: Dijalog Srbije i Kosova jedini put ka normalizaciji odnosa

Predsjednik Albanije izjavio je kako je dijalog Srbije i Kosova uz posredstvo Evropske unije jedini put ka normalizaciji odnosa.

Bajram Begaj će se u debati u Ujedinjenim narodima fokusirati na pitanje priznanja Kosova (Reuters)

Predsjednik Albanije Bajram Begaj izjavio je u ponedjeljak kako je dijalog Srbije i Kosova uz posredstvo Evropske unije jedini put ka normalizaciji odnosa.

“Albanija u potpunosti podržava i konstruktivno se uključuje u funkciju dijaloga. U debati Generalne skupštine Ujedinjenih naroda fokusirat ću se na pitanje priznanja Kosova”, rekao je on nakon razgovora s predsjednicom Kosova Vjosom Osmani u Tirani, prenosi Tanjug, pozivajući se na albanske medije.

Situacija na sjeveru Kosova pogoršala se nakon aprilskih lokalnih izbora u četiri opštine u kojima su Srbi većinski narod u kojima su za gradonačelnike izabrani etnički Albanci.

Najteži incident dogodio se u Zvečanu krajem maja, kada je u sukobima Srba i policije Kosova povrijeđeno 30 pripadnika KFOR-a.

Nakon junskih pregovora u Briselu napetosti su se donekle smirile.

‘Zajedničke evropske težnje Kosova i Albanije’

Begaj je na zajedničkoj konferenciji za novinare od Osmani zatražio da ostvari bliže partnerstvo s međunarodnom zajednicom kada je riječ o situaciji na sjeveru Kosova i istakao da se mora raditi na “promjeni međunarodne percepcije da je za eskalaciju kriva vlast Kosova”.

Osmani je ponovila optužbe da vlasti Srbije pogoršavaju situaciju u regiji napadima na Kosovo.

“Srbija se upušta u institucionalnu agresiju na Kosovo, pa nam je potrebna podrška Albanije i njenih saveznika. Dijalog sa Srbijom se nastavlja, ali konačni rezultat je samo međusobno priznanje i očuvanje teritorijalnog integriteta Kosova“, rekla je  ona.

Osmani se u ponedjeljak sastala i s albanskim premijerom Edijem Ramom.

Navela je da je imala sadržajan razgovor o zajedničkoj evropskoj težnji Kosova i Albanije i istakla da zajedničkim radom Priština i Tirana mogu utrti put za svjetliju i integriraniju budućnost.

Izvor: Agencije