Ambasada SAD-a: Zakon u RS-u oblikovan po uzoru na represivno rusko zakonodavstvo

‘Zakon o NVO’ ima jasnu namjeru ograničiti prostor za djelovanje civilnog društva i suzbiti kritike Dodikove vladajuće koalicije, poručili su iz Ambasade SAD-a u BiH.

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini oglasila se na društvenoj mreži X (nekadašnji Twitter) saopštenjem u kojem je reagovala na izjave predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika (Anadolija)

Ambasada Sjedinjenih Američkih Država u Bosni i Hercegovini oglasila se na društvenoj mreži X (nekadašnji Twitter) saopštenjem u kojem je reagovala na izjave predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika u kojima je ustvrdio da je nacrt zakona o stranim agentima, koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske (NSRS) beznačajan u odnosu na verziju zakona SAD-a.

“Milorad Dodik je ustvrdio da je nedavni nacrt zakona o stranim agentima koji je usvojila Narodna skupština Republike Srpske (RSNS) benignija verzija američkog zakona. To je neistina”, stoji u saopštenju.

Dalje u saopštenju piše kako američki zakon, na koji se Milorad Dodik referira, a poznat kao United States Foreign Agents Registration Act (FARA) iz 1938,” unosi transparentnost u rad lobista – pojedinaca ili organizacija koje rade u ime stranog principala kako bi utjecale na donošenje odluka vlade”.

FARA zahtijeva od takvih pojedinaca i organizacija da se registriraju pri Ministarstvu pravosuđa i prijave svoj odnos, aktivnosti i finansijsku naknadu. Te se registracije objavljuju, omogućujući javnosti da bude informirana o aktivnostima stranih agenata lobista u Sjedinjenim Američkim Državama.

Označavanje neprofiitnih organizacija kao ‘stranih agenata’

“FARA ne zabranjuje niti ograničava aktivnosti stranih agenata, ne ograničava slobodu govora ili udruživanja i ne odnosi se na nezavisne medije ili na veliku većinu organizacija civilnog društva. Ukratko, ovo dugotrajno američko zakonodavstvo osigurava transparentnost u uskom području vladinog lobiranja; ne regulira sve građansko društvo”, janso poručuju iz američke ambasade.

Nasuprot tome, nastavlja se dalje objašnjavati u saopštenju, “‘Zakon o posebnom registru i transparentnosti rada neprofitnih organizacija’ koji je Narodna skupština RS odobrila u prvom čitanju 29. septembra oblikovan je po uzoru na represivno rusko zakonodavstvo koje je Kremlj koristio za suzbijanje neslaganja, uništavanje civilnog društva, i iskorijeniti slobodne medije”.

Iz ambasade SAD-a kao posebno veliki problem vide i to da će “nejasne definicije i dvosmislene formulacije zakona NSRS dati vlastima RS-a slobodu da sve neprofitne organizacije koje primaju sredstva iz izvora izvan BiH označe kao ‘strane agente’ i zabrane im određene aktivnosti”.

Na kraju iz ambasade poručuju kako “ovaj antidemokratski zakon ima jasnu namjeru ograničiti prostor za djelovanje civilnog društva i suzbiti kritike Dodikove vladajuće koalicije, narušavajući prava stanovnika RS-a i približavajući RS još jedan korak bliže autoritarizmu”.

Izvor: Agencije