Vučić: Radoičić će morati da se odazove pozivu nadležnih organa u Srbiji

‘Ako je neko mislio da će on da beži i da se krije – neće. On i momci koji su u tome učestvovali se time ponose, oni to gledaju na drugačiji način’, rekao je predsjednik Srbije.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je danas da će potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić morati da se odazove nadležnim organima (Reuters)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao je da će potpredsjednik Srpske liste Milan Radoičić, koji je danas obavijestio javnost da je podnio ostavku na tu funkciju, morati da se odazove nadležnim organima.

Radoičić je danas priznao da je lično organizovao grupu naoružanih napadača koji su odgovorni za sukob u selu Banjska na sjeveru Kosova.

“Zato što sam siguran da nadležni državni organi imaju razlog da mu postave pitanja, a šta će biti odluka tužioca, da li će da ga goni, to je pitanje za tužioca, a ne za mene. To nije pitanje za ulicu, za bilo koga, već za tužioca i druge nadležne državne organe”, rekao je Vučić odgovarajući na pitanje novinara da li će se Radoičić odazvati pozivu nadležnih organa u Srbiji.

Vučić je rekao da nije u potpunosti pročitao sadržaj pisma koje je danas pročitao Radoičićev punomoćnik Goran Petronijević, ali da je vidio suštinu.

“Ako je neko mislio da će on da beži i da se krije – neće. On i momci koji su u tome učestvovali se time ponose, oni to gledaju na drugačiji način. Ja ne mislim da ima pravo bilo ko bilo koga da ubije. I zato mislim kao i za neke druge stvari, moraće neka pitanja da se postavljaju. A možda uopšte nije učestvovao u tom delu, pa će tužilac naći nešto drugo ili neće naći ništa, to je pitanje za tužioca, a ne za nas”, rekao je Vučić.

Moguće mjere protiv Srbije

Predsjednik Srbije je rekao i da policija mora na osnovu medijskih izvještaja da prikupi određene informacije.

“Zatim dolazi tužilac, pa tužilac da dodatno traži prikupljanje obaveštenja i onda donosi odluku – ide li na podizanje optužnog akta ili ne. U skladu sa tim hoće li biti optužnog akta ili ne, za pet dana ili 50 dana, možemo da procenjujemo šta je to što tužilac odnosno država želi da zaključi u celom procesu”, rekao je Vučić.

On je, povodom mogućih kaznenih mjera za Srbiju, o kojima su govorili državni sekretar SAD-a Antony Blinken i visoki predstavnik Evropske unije za vanjske poslove i bezbjednosnu politiku Josep Borrell, rekao da je potrebno tačno vidjeti šta će u tom kontekstu biti rečeno, i da će ”građani Srbije sve razumeti”.

”Zašto je neko samo to čekao? Kao što vidite, Kurti samo na to misli, ništa drugo ga ne interesuje. Kao i neke zemlje članice jer nismo uveli sankcije Rusiji, ili zato što brzo rastemo, brže od nekih drugih. Biće zanimljivo u Granadi (na samitu Evropske političke zajednice), njih 20 protiv jedne Srbije. Ljudi neka ne brinu. Nadam se da ćemo zadržati stabilnost i mir, i uprkos velikim mukama koje smo imali, ići napred”, rekao je Vučić.

NATO trupe na sjeveru Kosova

Upitan da prokomentariše to što NATO šalje dodatne trupe na sjever Kosova, Vučić je rekao da je to dobra vijest.

”Neka šalje, NATO nam ne smeta ništa. Neka šalju, manje će Kurti moći da divlja”, rekao je Vučić.

Dodao je da je imao dug telefonski razgovor, ne lak, sa američkim državnim sekretarom Antony Blinkenom o situaciji na Kosovu.

“Ima nekoliko stvari oko kojih smo se saglasili i nekoliko stvari oko kojih se nismo saglasili. Saglasili smo se da je potrebna deeskalacija, da je potrebna značajno veća uloga KFOR-a i Srbija će tu veću i značajniju ulogu KFOR-a na Kosovu uvek i svakako podržati, voleli bismo da je ona čak isključiva na severu Kosova, saglasili smo se i negirao sam neistine o najvišem stepenu borbene gotovosti naših snaga, jer to nisam potpisao i nije tačno i nemamo ni upola toliko snaga koliko smo imali pre dva-tri meseca”, rekao je Vučić.

Neslaganje sa Blinkenom

Vučić je rekao da se nisu saglasili oko prirode onoga što se dogodilo na Kosovu posebno vezano za suverenitet Kosova.

“Na pitanje odakle nam priče, ja to ne želim sada zbog porodica nastradalih da govorim, ali ćemo o tome jasno da govorimo i ne želim da bilo šta sakrivam i ne interesuje me šta bilo ko u svetu misli po tom pitanju, jer mi imamo dokaze da je najmanje jedno, a moguće dva lica, bukvalno hladnokrvno likvidirana i da nisu bili likvidirani u borbi već ranjeni, bili su u životu, predali se, a onda su hladnokrvno sa male udaljenosti likvidirani”, rekao je Vučić.

Naveo je da nije želio da se saglasi da je to bila bilo kakva perfektna profesionalno urađena akcija i dodao da je postavio pitanje zašto je EULEX odbijen da bude na sjeveru.

Vučić je naveo da je američki sekretar govorio i o mogućim mjerama “ukoliko se ne budemo ponašali na odgovarajući način”.

“Ja sam rekao – vi ste velika zemlja, velika sila, vaše je da činite što mislite da morate, ja sam apsolutno protiv toga i mislim da je to vrlo loše, ali postoje stvari kojih mi moramo da se držimo, a to je pre svega istina”, rekao je Vučić.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada