Oskrnavljen spomenik ubijenim građanima Sarajeva srpske nacionalnosti na Kazanima

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić osudila je, kako kaže, barbarski čin skrnavljenja spomenika ubijenim građanima Sarajeva.

Nepoznati počinitelji ispisali su na njemu „Živi Caco u nama 10. br“ u kojoj veličaju Mušana Topalovića Cacu (Al Jazeera)

Spomenik ubijenim građanima Sarajeva srpske nacionalnosti tokom rata u Bosni i Hercegovini na Kazanima, koji se nalazi na Trebeviću iznad bosanskohercegovačke prijestolnice, oskrnavljen je sinoć.

Nepoznati počinitelji ispisali su na njemu „Živi Caco u nama 10. br“ u kojoj veličaju Mušana Topalovića Cacu, komandanta Desete brdske brigade Armije Republike Bosne i Hercegovine koji odgovoran za zločine na Kazanima.

Za zločine na Kazanima osuđeno je 14 osoba.

Reakcija gradonačelnice

Gradonačelnica Sarajeva Benjamina Karić osudila je, kako kaže, barbarski čin skrnavljenja spomenika ubijenim građanima Sarajeva.

„Ponosna sam što sam ostala ustrajna u odluci da se podigne spomen obilježje Kazani poslije skoro tri decenije. Tome sam pristupila krajnje otvoreno i iskreno, jer svaka žrtva ubijena tokom opsade našeg grada, zaslužuje poštovanje i dostojanstveno obilježje. Zato sam veoma ponosna što sam napravila prvi konkretan korak i pokrenula proces na koji će vrijeme dati odgovor“, napisala je na Facebooku.

„Sarajevo je oduvijek njegovalo toleranciju i suživot, te ovakvi i slični ispadi u ovom gradu nikada neće imati pogodno tlo. Pozivam sve građane na mir, dostojanstvo i vladanje emocijama, a nadležne organe da otkriju počinioce, primjereno ih kazne i o tome obavijeste javnost. Spomenik će u roku od 24 h biti saniran.“

Bez obraćanja na otkrivanju

Spomen-ploča ubijenim građanima Sarajeva srpske nacionalnosti otkrivena je u sredinom novembra 2021. godine na Kazanima, na obroncima planine Trebević iznad Sarajeva.

Ploču su otkrili visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Christian Schmidt, tadašnji potpredsjednik entiteta Federacija Bosne i Hercegovine Milan Dunović te gradonačelnica Sarajeva Karić.

Otkrivanju ploče prisustvovao je veliki broj ličnosti iz političkog i javnog života Bosne i Hercegovine, od kojih se niko nije želio obratiti medijima, iz poštovanja prema žrtvama.

Izvor: Al Jazeera i agencije