Milanović: BiH treba integrirati u EU preko reda

Bosna i Hercegovina može sutra postati članica Evropske unije a da niko ne primijeti i 90 posto problema je riješeno, rekao je predsjednik Hrvatske.

Zoran Milanović na obilježavanju 32. godišnjice osnivanja Glavnog stožera Oružanih snaga Hrvatske (Pixsell)

Predsjednik Hrvatske Zoran Milanović izjavio je u petak kako Bosnu i Hercegovinu u Evropsku uniju treba integrirati “preko reda”.

Bosna i Hercegovina treba ući u Uniju na osnovu Dejtonskog sporazuma, koji se ne može mijenjati odlukama Evropskog suda za ljudska prava, kazao je, prenosi Anadolija.

Taj sud u Strasbourgu ne može nalagati Bosni i Hercegovini promjenu vlastitog Ustava, rekao je on na svečanoj akademiji povodom obilježavanja 32. godišnjice osnivanja Glavnog stožera Oružanih snaga Hrvatske.

“To je opasna rabota. Onda se time koristi privatni član Predsjedništva Bosne i Hercegovine [iz reda hrvatskog naroda Željko] Komšić, koji hrvatsku vlast uspoređuje s [ruskim predsjednikom Vladimirom] Putinom, jer kao ne priznaje europske institucije. Ne priznajemo pravnu hajdučiju i borit ćemo se svim demokratskim i mirnim sredstvima”, kazao je Milanović.

‘Drskiji i odlučniji stav Vlade’

Dodao je kako je hrvatska “stranka” Dejtonskog sporazuma, kao i Srbija, ali kako nije prisutna u Bosni i Hercegovini sa svojim snagama.

“Ako na to ima pravo Turska, koja nije susjed, niti članica i stranka Dejtonskog sporazuma, a itekako je interesno upletena u događanja u Bosni i Hercegovini, i identitetski, što im ne odričemo, međutim, Europska komisija kaže da Hrvatska ne može biti unutra”, rekao je Milanović.

Pozvao je na “drskiji i odlučniji stav” hrvatske Vlade po ovom pitanju, dodavši kako se sva ta pitanja, kao i pitanje stanja na Kosovu, tiču Hrvatske vojske.

Osvrnuo se na migrantsku krizu te najavu Slovenije o postavljanju više kontrolnih punktova na granici s Hrvatskom kako bi se suzbio ulazak većeg broja nezakonitih migranata u prostor EU-a, istaknuvši kako ti migranti u Hrvatsku uglavnom nezakonito ulaze iz susjedne Bosne i Hercegovine.

Podsjetio je na anketu koja je nedavno provedena u Hrvatskoj, a koja pokazuje da oko 90 posto hrvatskih građana podržava ovaj slovenski postupak.

‘Pametni razmišljaju unaprijed’

“Imamo ono što imamo, sve zato što Bosna i Hercegovina ne može odraditi posao funkcionalne države. Možda oni sami nisu krivi za to, ali to je u hrvatskom neposrednom susjedstvu, u hrvatskom abdomenu. Druga država, da budemo potpuno jasni, nemamo nikakve ambicije, nikakve planove s Bosnom i Hercegovinom, ali reda mora biti, jer se to na kraju prebija preko naših leđa, naše reputacije i ugleda, naše sigurnosti, imovine naših građana i njihovih strahova i nesigurnosti onih koji žive u tom prostoru”, kazao je Milanović.

“Rješenje bi bilo Bosnu i Hercegovinu preko reda, jer pametni razmišljaju unaprijed kada je moguće, približiti tim integracijama što prije, integrirati ih u EU…”

“Bosna i Hercegovina može sutra postati članica EU-a sutra a da nitko ne primijeti i 90 posto problema riješeno”, izjavio je hrvatski predsjednik.

Izvor: Agencije