SAD i EU zabrinuti zbog označavanja NVO-a u RS-u ‘stranim agentima’

Skupština RS-a izglasala je u prvom čitanju zakon o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija u kojem se nevladine organizacije označavaju kao ‘strani agenti’.

EU je pozvala zastupnike  u Narodnoj skupštini bh. entiteta RS da obustave postupak donošenja ovog prijedloga zakona (Arhiva)

Evropska unija i Ambasada SAD-a u Sarajevu u četvrtak su izrazile “ozbiljnu zabrinutost” zbog izglasavanja nacrta zakona u bh. entitetu Republika Srpska kojim se nevladine organizacije označavaju kao strani agenti, prenosi Hina.

Skupština bosanskohercegovačkog entiteta Republika Srpska izglasala je u prvom čitanju zakon o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija u kojem se nevladine organizacije označavaju kao “strani agenti”.

“Evropska unija je ozbiljno zabrinuta zbog nedavne zakonodavne inicijative i najava u entitetu Republika Srpska koje su u suprotnosti s evropskim putem Bosne i Hercegovine, uključujući i nacrt zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija u kojem se nevladine organizacije označavaju kao strani agenti”, kaže se u saopćenju službe za vanjske poslove Evropske unije.

EU izražava žaljenje

U EU-u ističu da bi konačno usvajanje toga zakona proturječilo obavezama vodstva Republike Srpske da unaprijedi evropske integracije Bosne i Hercegovine, a posebno ključnog prioriteta o civilnom društvu i ključnog prioriteta o slobodi izražavanja i medija.

EU poziva zastupnike u Narodnoj skupštini bh. entiteta RS da obustave postupak donošenja ovog prijedloga zakona.

EU također izražava žaljenje zbog nedavnog stupanja na snagu izmjena i dopuna krivičnog zakona RS-a, kojima se ponovno uvode krivične sankcije za klevetu, što nameće nepotrebna i nerazmjerna ograničenja nezavisnim medijima i civilnom društvu, te predstavlja “žalosni i neporecivo veliki korak unatrag u zaštiti temeljna prava”.

Udar na slobode

Ambasada SAD-a u Bosni i Hercegovini upozorila je kako usvajanje u prvom čitanju Nacrta zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija u Narodnoj skupštini Republike Srpske predstavlja još jedan potez Vlade RS-a da ograniči temeljne slobode i građanske slobode stanovnika RS.

“Taj zakon će NVO staviti pod povećani pritisak, učiniti ih ranjivima na krivični progon zbog legitimnih aktivnosti i smanjiti njihovu sposobnost pružanja važnih društvenih usluga javnosti.

Taj zakon gura RS prema većem autoritarizmu i žrtvuje interese stanovnika RS-a u demokratskoj i prosperitetnoj budućnosti uskim, sebičnim interesima vodstva RS-a koje se namjerava obogatiti na račun naroda za koji tvrde da ga predstavljaju”, objavila je Ambasada SAD-a u reagiranju na društvenoj platformi X.

Izvor: Agencije