Ministri u Sarajevu: Odlična odbrambena saradnja Hrvatske i BiH

Ministri odbrane dvije zemlje potpisali su tehnički sporazum o saradnji na planu edukacije, u čemu će Hrvatska pružiti pomoć Bosni i Hercegovini.

Zukan Helez i Mario Banožić tokom prijema u Sarajevu (Fena)

Hrvatski ministar obrane Mario Banožić izrazio je u četvrtak punu podršku očuvanju teritorijalnog integriteta Bosne i Hercegovine i njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji i NATO-u te ponudio nastavak saradnje s Ministarstvom obrane te zemlje i njenim oružanim snagama.

Banožić je u Sarajevu predvodio delegaciju koja je bila u službenoj posjeti Ministarstvu odbrane Bosne i Hercegovine, što je dio redovne saradnje dvije države, prenosi Hina.

Nakon sastanka s ministrom odbrane Bosne i Hercegovine Zukanom Helezom, Banožić je izjavio kako je zajednički cilj jačati postojeću saradnju, koju obje strane ocjenjuju odličnom.

“Postoji dobra volja i želja za nastavkom suradnje naših država, posebice na planu obrane”, kazao je Banožić.

Suočavanje s hibridnim izazovima

Istaknuo je kako Hrvatska snažno podržava cjelovitost Bosne i Hercegovine te provedbu svih reformi bitnih za euroatlantske integracije i prepoznaje važnost NATO-a i EU-a kao instrumenata kojima se mogu jačati kapaciteti Oružanih snaga Bosne i Hercegovine.

U postojećim okolnostima zajednički treba podići otpornost u suočavanju s hibridnim izazovima, ali i odgovoriti na sigurnosne probleme u samoj Bosni i Hercegovini.

Ministri odbrane dvije zemlje u četvrtak su potpisali tehnički sporazum o saradnji na planu edukacije, u čemu će Hrvatska pružiti pomoć Bosni i Hercegovini.

Njeni polaznici i sada na hrvatskim vojnim školama čine pojedinačno najveću grupaciju.

Helez je rekao kako je zadovoljan saradnjom s Hrvatskom na odbrambenom planu.

“Hrvatska je naš ključni vanjskopolitički saveznik i susjed”, kazao je on, ističući kako je “izuzetni odnos” Hrvatske i Bosne i Hercegovine od ključnog značaja za sigurnost na Zapadnom Balkanu.

Blokade na NATO putu

Nastavak školovanja kadeta iz Bosne i Hercegovine i drugog vojnog osoblja u Hrvatskoj označio je vrlo važnim, dodajući kako će to uskoro pomoći da Bosna i Hercegovina preuzme i vojni nadzor nad svojim zračnim prostorom.

Bosna i Hercegovina trenutno ima odobren Akcijski plan za članstvo u NATO-u (MAP), ali zbog unutrašnjih neslaganja, neizvjesno je njeno pridruživanje Alijansi, iako je ono kao cilj zacrtano važećim Zakonom o odbrani.

Dužnosnici iz reda bosanskih Srba u tijelima državne vlasti godinama blokiraju sve odluke koje bi značile približavanje punopravnom članstvu, uključujući tu povećanje izdvajanja za troškove odbrane, koji od osnivanja jedinstvenih Oružanih snaga Bosne i Hercegovine 2006. godine ne prelaze 200 miliona eura na godišnjem nivou.

Izvor: Agencije