Kurti: Ako Srbija ne bude kažnjena, ponovit će zločin

Premijer Kosova pozvao je međunarodnu zajednicu da sankcionira Srbiju zbog oružanog napada u selu Banjska, uz tvrdnju da bi Srbija, ako ne bude kažnjena, ‘mogla ponoviti zločin’.

Albin Kurti: U nedjelju smo doživjeli agresivan napad kriminalnih i terorističkih grupa Srbije (Reuters)

Premijer Kosova Albin Kurti pozvao je u četvrtak međunarodnu zajednicu da sankcionira Srbiju zbog oružanog napada u selu Banjska na sjeveru Kosova, uz tvrdnju da bi Srbija, ako ne bude kažnjena, “mogla ponoviti zločin”.

“U nedjelju smo doživjeli agresivan napad kriminalnih i terorističkih grupa Srbije, ne samo na policiju Kosova, već na državu, Republiku, sigurnosni poredak. Bio je to težak dan za našu zemlju i cijeli naš narod”, kazao je on u Skupštini Kosova te zatražio da prijateljske zemlje proglase Civilnu odbranu i Severnu brigadu terorističkim organizacijama.

“Vidjelo se da bilo kakve kriminalne i terorističke grupe nemaju nikakve veze s policijom Kosova. Ubijeni su, uhapšeni ili bježe jer ih se tjera. Napadači koji su uspjeli pobjeći moraju biti izručeni, predani vlastima Republike Kosovo”, rekao je Kurti,  prenosi Fena, pozivajući se na kosovske medije.

Čelnik opozicione Demokratske partije Kosova Memli Krasnicqi rekao je kako je potrebno provesti međunarodnu istragu kako bi se dokazalo sudjelovanje Srbije u napadu u Banjskoj.

‘Treba tražiti izručenje terorista’

“Njihovo naoružavanje i skrivanje, uzdizanje u heroje, uključujući proglašavanje dana žalosti u Srbiji, pokazuju snažnu povezanost ove kriminalne grupe sa Srbijom. Treba tražiti izručenje terorista. Tražimo podršku naših saveznika da pojačamo pritisak na njih i Srbiju”, kazao je Krasniqi.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić demantirao je navode da je Srbija uključena u oružani napad u selu Banjska, ali je kazao kako godinu ima informacije da se tamošnji Srbi spremaju na otpor.

Pripadnik policije Kosova ubijen je 24. septembra, kada su naoružani napadači, njih oko 30, napali policijske jedinice u selu Banjska, naseljenom većinom Srbima.

U sukobima koji su uslijedili između te naoružane grupe, koja se sklonila u manastir Banjska, i policije ubijena su trojica napadača, a uhapšeno je osam osoba.

Izvor: Agencije