Kandidatima za članstvo novac i pristup tržištu EU-a

Osam država trenutno imaju zvanični status kandidata – Albanija, BiH, Crna Gora, Moldavija, Sjeverna Makedonija, Srbija, Turska i Ukrajina – dok su Gruzija i Kosovo potencijalni kandidati

Varhelyi: U izvještaju ne želimo samo napredak, već osigurati im sredstva za ubrzanu integraciju (Reuters)

Europska komisija će uskoro predložiti da Europska unija da dodatni novac državama koje žele postati članice unije i ponuditi im pristup jedinstvenom tržištu kako bi se ubrzale njihove pripreme za članstvo, kazao je u četvrtak komesar EU za proširenje Oliver Varhelyi, prenosi Reuters.

Osam država trenutno imaju zvanični status kandidata – Albanija, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Moldavija, Sjeverna Makedonija, Srbija, Turska i Ukrajina – dok su Gruzija i Kosovo potencijalni kandidati, podsjeća britanska agencija.

Čelnik EU Charles Michel pozvao je Uniju da se pripremi na pristupanje novih članica, a kandidate da budu spremni na ispunjavanje kriterija za članstvo, do 2030. godine.

„U narednih nekoliko sedmica ćete vidjeti predstavljanje novog načina razmišljanja o proširenju i paketu koji će sada uključivati 10 država kandidata ili država sa europskom perspektivom. U izvještaju ne želimo samo napredak, već osigurati im sredstva za ubrzanu integraciju“, izjavio je Varhelyi na konferenciji za medije.

On je govorio nakon sastanka EU ministara u Španiji gdje se diskutiralo o načinu pripreme Unije za primanje novih članica.

Varhelyi je kazao kako EU treba nastojati da pomogne kandidatima za brže pripreme za članstvo kroz plan rasta za Zapadni Balkan kako bi se smanjio „ekonomski i socijalni jaz“ između ovih država i ostatka EU prije pridruživanja.

Pokazatelj spremnosti na proširenje

Prema ovoj šemi, države će postepeno dobivati pristup jedinstvenom EU tržištu od 450 miliona potrošača gdje dobra, usluge, rad i kapital slobodnije prolaze, čak i prije punog članstva EU.

„Želimo stvoriti priliku za postepeno uključivanje ovih država u jedinstveno tržište, u četiri slobode, još prije pridruživanja jer će ovo biti od koristi i za Europsku uniju i za države kandidate“, istakao je europski komesar za proširenje.

Naveo je kako će prijedlog Komisije također pozivati na izdvajanje više EU novca za kandidate kako bi se ubrzale reforme neophodne za pridruženje bloku od 27 država. Reuters navodi kako potencijalni iznosi nisu objavljeni.

Novac će biti dodatak postojećem predpristupnom za države kandidate koji ukupno iznosi, u budžetu EZ za period 2021-2027, 14,2 milijardi eura.

Varhelyi je zaključio kako će ove mjere pokazati kako je EU spreman primiti nove članice i ponukati države kandidate da u potpunosti iskoriste ove prilike.

Izvor: Agencije