PIC pozvao NSRS da glasa protiv zakona o radu neprofitnih organizacija

Nacrt Zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija dodatno će ograničiti građanski prostor za funkcionalno i nezavisno civilno društvo, poručili iz PIC-a.

Nedavno ponovno uvođenje zakonskih sankcija za klevetu u RS-u i predloženi novi zakon u suprotnosti su sa samim pojmom demokratije, poručili iz PIC-a (Fena)

Vlada bh. entiteta Republike Srpske od 2013. godine pokušava donijeti zakon kojim bi se organizacije civilnog društva stavile pod striktan nadzor organa vlasti i ograničila njihova mogućnost da ostvaruju svoja demokratska prava, stoji u izjavi ambasadora upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC).

Nacrt Zakona o posebnom registru i javnosti rada neprofitnih organizacija dodatno će ograničiti građanski prostor za funkcionalno i nezavisno civilno društvo i predstavljat će značajnu prijetnju sveukupnom stanju u oblasti ljudskih prava i demokratije u Bosni i Hercegovini, poručili su iz PIC-a.

Nedavno ponovno uvođenje zakonskih sankcija za klevetu u RS-u i predloženi novi zakon u suprotnosti su sa samim pojmom demokratije, dodaje se.

Njima se ograničava politički pluralizam, a svrha im je da zastraše političku opoziciju.

Poziv PIC-a poslanicima

“To će spriječiti slobodnu kritičku debatu i dodatno suziti ionako sve manji građanski prostor u RS”, poručio je PIC.

Ambasadori Upravnog odbora Vijeća za provedbu mira (PIC SB) snažno podržavaju nezavisne medije i civilno društvo i naglašavaju njihovo pravo da provode svoje aktivnosti bez uznemiravanja, straha ili nepotrebnog pritiska.

“Predloženom zakonu nema mjesta u demokratskom društvu i u suprotnosti je sa više puta ponavljanim opredjeljenjem rukovodstva Republike Srpske da unaprijedi odvijanje procesa evropskih integracija”, navodi se.

Upravni odbor PIC-a poziva zastupnike u RS-u da glasaju protiv predloženog zakona.

Izvor: Agencije