Dodik podnio prvu krivičnu prijavu za klevetu

Iz Okružnog javnog tužilaštva u Banjoj Luci potvrđeno je da je iz Službe predsjednika RS-a protiv neimenovane osobe upućena prijava policiji.

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik prvi je iskoristio odredbe nedavno usvojenog Kaznenog zakona i podnio kaznenu prijavu za klevetu (Reuters)

Predsjednik bh. entiteta Republika Srpska Milorad Dodik prvi je iskoristio odredbe nedavno usvojenog Krivičnog zakona i podnio krivičnu prijavu za klevetu, objavio je poslovni portal Capital.

Tim povodom oglasila se Služba predsjednika bh. entiteta Republika Srpska Milorada Dodika, a nakon informacije u medijima da je Dodik prvi podnio krivičnu prijavu zbog klevete u Banjoj Luci.

Pojašnjavaju da to nije tačno i da su nedavno obavijestili MUP RS-a da se na društvenoj mreži X pojavio audio snimak navodnog gostovanja Dodika na radiju načinjen vještačkom inteligencijom, koji je izmišljen i lažan.

Prijavu dostavio MUP RS-a

Navode da nisu kvalifikovali krivično djelo niti tražili da MUP podnese krivičnu prijavu zbog klevete, već da postupe u skladu sa ovlaštenjima.

Iz Okružnog javnog tužilaštva ranije je potvrđeno da je prijavu dostavio MUP RS, odnosno Služba predsjednika RS, a podnesena je protiv N.N. lica.

Druge detalje nisu htjeli otkriti. Izmjene i dopune Krivičnog zakona RS-a usvojene su 20. jula usprkos protivljenju novinarskih udruženja i nevladina sektora.

Vlasti RS-a kriminalizirale su klevetu zakonom koji je NS RS usvojila 20. jula, a ukaz o njegovom stupanju na snagu Dodik je potpisao 18. augusta.

Kazne u rasponu od 1.000 do 3.000 eura

Zakonom su uz obavezni sudski postupak propisane kazne u rasponu od 1.000 do 3.000 eura a njegovim odredbama mogućnost podnošenja tužbe ostavljena je svakome ko se subjektivno osjeća oklevetanim nečijim tvrdnjama, izjavama ili medijskim te objavama na društvenim mrežama bez obzira na to jesu li ti navodi istiniti ili ne.

U zakonu izričito stoji kako se istinitost tvrdnji “ne dokazuje”.

Kleveta u BiH dekriminalizirana je još prije 20 godina a uprkos primjedbama i protestima novinarske zajednice, nevladinih organizacija i međunarodnih organizacija poput OESS-a, vlasti u RS-u odlučile su napraviti korak unazad što je protumačeno kao nastojanje da se uguše mediji koji o njima kritički izvještavaju.

Primjena zakona uz to se ne ograničava samo na RS jer su odluke sudova u jednom entitetu obavezujuće na teritoriju cijele države, što znači mogućnost krivičnog progona zbog javnih istupa i osoba koje žive na teritoriji Federacije BiH.

Novinari su upozoravali da će nove odredbe biti iskorištene kako bi vlasti u RS ušutkale sve one koji ih kritiziraju.

Izvor: Al Jazeera i agencije