U srijedu u Srbiji dan žalosti zbog stradalih na Kosovu

Vlada Srbije je proglasila 27. septembar za dan žalosti nakon sukoba grupe naoružanih Srba i policije Kosova, u kojima su ubijeni jedan kosovski policajac i četverica napadača.

Kosovski policajci patroliraju cestom do samostana Banjska, nakon smrtonosne pucnjave u blizini Zvečana, Kosovo 26. septembar 2023. (REUTERS/Ognen Teofilovski)

Vlada Srbije proglasila je 27. septembar (srijeda) za dan žalosti nakon sukoba grupe naoružanih Srba i policije Kosova, u kojima su u nedjelju ubijeni jedan kosovski policajac i četverica napadača.

Vlada je sa vanredne sjednice u utorak uputila poziv medijima i organizatorima javnih manifestacija da u srijedu prilagode svoj program danu žalosti i na taj način odaju počast stradalima.

Ubistvo kosovskog policajca u nedjelju iz zasjede te razmjena vatre pripadnika sigurnosti i naoružanih osoba skrivenih u manastiru Banjsko, opština Zvečan, jedan je od najtežih incidenata koji se dogodio posljednjih godina na sjeveru Kosova, a u pozadini mu je blokada pregovora između Kosova i Srbije.

Kosovo je u ponedjeljak zatražilo od Srbije da mu izruči napadače koji su pobjegli nakon sukoba s pripadnicima policaje Kosova.

Kurti: Srbija planirala i finansirala napad

Napadači su upali u selo Banjsko u nedjelju sukobivši se s policijom i zabarikadiravši se u manastiru.

Policija je preuzela nadzor nad manastirom u nedjelju, nakon što su poginula trojica napadača i jedan policajac.

Četvrti napadač pronađen je mrtva naknadno.

Premijer Kosova Albin Kurti ustvrdio je da je teško naoružanu grupu profesionalno uvježbala, isplanirala, politički podržala i materijalno finansirala i logistički pomogla Srbija.

Srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić odbacio je Kurtijeve optužbe da je napad dirigiran iz Beograda.

Izvor: Agencije + Al Jazeera i agencije