RSE: Doktor iz Brčkog priznao da je u dvorištu skrivao ostatke žrtve rata

Nekompletni posmrtni ostaci jedne žrtve proteklog rata ekshumirani su u dvorištu porodične kuće Nebojše Mraovića u Brčko distriktu, objavio je Instituta za nestale osobe BiH.

Ekshumacija je izvršena pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a prema naredbi Suda Bosne i Hercegovine (Anadolija)

Ostaci u dvorištu brčanskog ortopeda Nebojše Mraovića zakopane su prije 11 godina, nakon čega je iznad njih izgradio betonsku fontanu, piše Radio Slobodna Evropa.

Mraović, kako je izjavio za RSE, ne vidi ništa sporno u cijelom slučaju, navodeći da su kosti korištene za “planiranje operacija”.

“Ja sam ih koristio u bolnici, koristio za planiranje operacija, oni su valjali stotinama ljudi”, rekao je Mraović za RSE u kratkom telefonskom razgovoru, ne objašnjavajući na koji način ih je koristio.

Mraović već godinama u Brčkom ima privatnu ortopedsku ambulantu.

Iz državnog Tužilaštva je rečeno za RSE da je istraga u toku, da oni i SIPA (Državna agencija za istrage i zaštitu) provode potrebne aktivnosti, te da u interesu predmeta ne mogu davati dodatne informacije.

Nekompletni posmrtni ostaci jedne žrtve proteklog rata ekshumirani su u dvorištu porodične kuće Nebojše Mraovića u Brčko distriktu, objavljeno je ranije iz Instituta za nestale osobe Bosne i Hercegovine.

Ekshumacija pod nadzorom Tužilaštva BiH

Prema informacijama sa kojima raspolaže Institut za nestale osobe BiH, pretpostavlja se da se radi o žrtvi bošnjačke nacionalnosti, najvjerovatnije sa područja Srebrenice.

Prema tim informacijama, posmrtni ostaci žrtve su doneseni u Brčko neposredno nakon rata, a 2012. godine su zakopani i skriveni ispod fontane u privatnom dvorištu, najvjerovatnije od strane vlasnika parcele.

Zbog ovog slučaja otvorena je i istraga od strane nadležnog tužilaštva.

Iz Instituta kažu kako će posmrtni biti prebačeni u Komemorativni centar Tuzla radi daljnje sudsko – medicinske i kriminalističko – tehničke obrade te izuzimanja koštanih uzoraka sa ciljem utvrđivanja identiteta putem DNK metode.

Ekshumacija je izvršena pod nadzorom Tužilaštva Bosne i Hercegovine, a prema naredbi Suda Bosne i Hercegovine.

Prema informacijama Instituta, Mraović se ne nalazi u Bosni i Hercegovini.

Izvor: Agencije