Bivši đakon iznosi probleme pedofilije pred međunarodnim institucijama

Brojni slučajevi zlostavljanja u Srpskoj pravoslavnoj crkvi otkriveni u proteklim decenijama pokazuju da je najčešće na djelu trostruko zlostavljanje, kaže Bojan Jovanović.

Bojan Jovanović tvrdi da je bio žrtva seksualnog zlostavljanja Vasilija Kačavende (Al Jazeera)

Bivši đakon Bojan Jovanović, koji je, kako tvrdi, bio žrtva seksualnog zlostavljanja penzionisanog vladike zvorničko-tuzlanskog Vasilija Kačavende, dobio je poziv od nevladinih organizacija iz SAD-a da bude član delegacije koja će u narednom periodu iznijeti probleme pedofilije u Vatikanu, Misijom Ujedinjenih nacija u Ženevi te Međunarodnim krivičnim sudom u Hagu.

Time bi po prvi put neko iz pravoslavnog svijeta iznio tu problematiku na tako visokim mjestima, potvrdio je Jovanović.

“Brojni slučajevi zlostavljanja u Crkvi otkriveni u proteklim decenijama pokazuju da je najčešće na djelu trostruko zlostavljanje, gdje, pored seksualnog zlostavljanja, imamo i zloupotrebu moći, u smislu korištenja položaja i materijalnih dobara kako bi se omogućilo zlostavljanje, te zloupotrebu savjesti, u smislu korištenja duhovnog autoriteta spram sebi podređenih osoba koje se zlostavlja“, kaže Jovanović.

Svjedočenja u Rimu, Ženevi i Hagu

Kao rezultat sistemskog klerikalnog protekcionizma, dodaje Jovanović, zataškavanje podrazumijeva radnje kao što su zanemarivanje prijava, prikrivanje i uskraćivanje dokaza i informacija, sprečavanje istrage, zastrašivanje ili potkupljivanje žrtava i svjedoka, premještanje optuženog klerika u svrhu izbjegavanja istrage.

“Ta praksa postaje posebno problematična za hrišćanstvo kada se provodi u ime “čuvanja dobrog glasa Crkve”, što je izraz koji često koriste oni koji su učestvovali u prikrivanju seksualnog zlostavljanja. Taj izraz nameće nekoliko bitnih pitanja, među kojima je i pitanje što znači dobar glas i, važnije, pred kime ga se treba čuvati.“

Globalna koalicija preživjelih lidera, aktivista i advokata za ljudska prava, koja predstavlja žrtve u 25 zemalja na pet kontinenata, organizovala je niz događaja u Rimu, Ženevi i Hagu fokusiranih na zahtjev da papa Franjo potpiše obavezujući i univerzalni mandat nulte tolerancije pred svojom Sinodom o sinodalnosti.

Takav zakon bi implementirao ključne preporuke Svetoj Stolici iz 2014. godine od Komiteta UN-a za prava djeteta (CRC), posebno ažuriranje kanonskog prava koje bi unutrašnje pravo Crkve uskladilo s Konvencijom CRC-a o “pravu djeteta”, pravu na zaštitu od diskriminacije, nasilja i svih oblika seksualne eksploatacije i seksualnog zlostavljanja.

‘I mene je neko odveo prvi put’

Nevladina organizacija Mdinainternational dobila je poziv da učestvuje na pomenutom skupu i da iznese svoja saznanja o slučajevima zlostavljanja u Srpskoj pravoslavnoj crkvi i time podigne svoj glas, zahtijevajući promjene i sigurnost da žrtve dobiju podršku i pravdu koju zaslužuju.

„U mračnim decenijama u kojima živimo, u kojima najgori među nama stalno zagorčavaju život najboljima među nama, Crkva bi trebala biti puno bliža poštenom narodu nego nekim beskičmenim i nemoralnim političarima, koji svoj narod vode u kulturni, ekonomski i duhovni ponor. Crkva ne smije blagosloviti ništa što šteti narodu, a naročito djeci. Zataškavanjem pedofilije prestupnicima dajemo vjetar u leđa, a broj žrtava se nikad sa sigurnošću neće saznati. Završićemo rječima sveštenika SPC-a: “I mene je neko odveo prvi put“, naveo je Bojan Jovanović.

Izvor: Al Jazeera