Danas na Kosovu Dan žalosti nakon ubistva policajca i napada u nedjelju

Napadači u oklopnim vozilima upali su u nedjelju u selo u regiji s većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru Kosova, sukobivši se s policijom.

Nakon upada oko 30 pripadnika srpske paravojne formacije u selo Banjska na sjeveru Kosova porasle su napetosti u odnosima između Srbije i Kosova (EPA)
Kosovska policija objavila je da su jedan policajac i trojica od približno 30 napadača poginuli u pucnjavi oko sela Banjska (EPA)

Specijalno tužilaštvo Kosova saopštilo je da je šest osoba privedeno i oni su osumnjičeni za više krivičnih djela, a jedan od njih i za terorizam, nakon smrtonosnih napada u selu Banjska na sjeveru Kosova u nedjelju.

“U pitanju je napad na ustavni poredak Kosova, pripremanje terorističkih akata ili krivičnih djela protiv ustavnog poretka i sigurnosti Kosova, posjedovanje, kontrola ili neovlašteno držanje oružja“, navelo je tužilaštvo, prenosi Tanjug.

Iz tužilaštva je saopšteno da su u akciji u nedjelju zaplijenjena vozila sa značajnom količinom oružja. Uhapšenim je određeno zadržavanje do 48 sati.

Napadači u oklopnim vozilima upali su u nedjelju u selo u regiji s većinskim srpskim stanovništvom na sjeveru Kosova, sukobivši se s policijom i zabarikadiravši se u pravoslavnom manastiru.

Kosovska policija objavila je da su jedan policajac i trojica od približno 30 napadača poginuli u pucnjavi oko sela Banjska.

Monasi i hodočasnici bili su zaključani u srpskom pravoslavnom manastiru u jeku višesatne opsade.

Utjecaj Beograda na Kosovu

Etnički Albanci tvore većinu od 1,8 miliona stanovnika Kosova. No oko 50.000 Srba tvori većinu na sjeveru zemlje, gdje su u protestima u maju povrijeđeni deseci demonstranata i pripadnici mirovnih snaga NATO-a, podsjeća Hina.

Većina Srba nikad nije prihvatila deklaraciju o nezavisnosti Kosova 2008. godine te i dalje Beograd smatraju svojim glavnim gradom više od dva desetljeća nakon ustanka kosovskih Albanaca protiv represivne srpske vladavine.

Ostalo je nejasno ko je bio iza nasilja u nedjelju, no kosovski premijer Albin Kurti i ministar unutrašnjih poslova Xhelal Svecla optužili su “kriminalce pod srpskim sponzorstvom.” “Oni su profesionalci, s vojnom i policijskom pozadinom”, rekao je Kurti.

S druge strane, srbijanski predsjednik Aleksandar Vučić potvrdio je u nedjelju da su u sukobima na sjeveru Kosova ubijena trojica Srba, optuživši premijera Kosova Kurtija da je svojim aktivnostima posljednjih mjeseci isprovocirao incidente, a Zapad za licemjerje.

Vučić je vanrednom obraćanju u nedjelju navečer potvrdio da je oko 2:46 grupa Srba s Kosova postavila dva kamiona kao barikade u selu Banjska, na sjeveru. “Zatim je došla kosovska policija, koja ih pokušava ukloniti i dolazi do sukoba sa Srbima. U tom sukobu je ubijen kosovski policajac Afrim Binjaku i ranjen je još jedan”, rekao je Vučić.

Barikade je trebao ukloniti KFOR jer su oni zaduženi za slobodu kretanja, a ne kosovska policija, i zato je došlo do sukoba, ustvrdio je Vučić.

Odbacio je odgovornost službenog Beograda za samoorganiziranje Srba.

Međunarodna osuda

Čelnica UN-ove misije na Kosovu Caroline Ziadeh i šef vanjske politike Evropske unije Josep Borrell osudili su nasilje.

“Više nedužnih života je u opasnosti zbog neprijateljstava koja su u toku u okolici samostana Banjska. Ti napadi moraju odmah prestati”, rekao je Borrell.

NATO vojska, uz članove EU policijskih snaga EULEX i kosovska policija, patroliraju na cesti koja vodi u Banjsku.

Prema Tanjugu, u selo Banjska jutros se i dalje ne može ući ni izaći, dok forenzičke ekipe vrše uviđaj. Sva tri prilaza selu, iz pravca Zvečana, Zubinog Potoka i sa magistralnog puta Kosovska Mitrovica – Leposavić su blokirana.

Lokalni mediji navode da je kosovska granična policija zatvorila i dva prelaza sa Srbijom.

Predsjednica Kosova Vjosa Osmani donijela je odluku da ponedeljak 25. septembar bude proglašen danom žalosti u znak poštovanja prema policajcu Afrimu Bunjakuu, koji je jučer ubijen.

Spor zbog ‘zajednice srpskih općina’

Srbi na sjeveru Kosova odavno zahtijevaju implementaciju sporazuma Evropske unije iz 2013. godine, kojim bi se trebala osnovati zajednica autonomnih općina na njihovom području.

Pregovori o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova pod vodstvom Evropske unije su zastali, dok je Unija optužila Kurtija da nije osnovao srpsku zajednicu.

Priština na ovaj plan gleda kao na mini državu unutar Kosova, čime bi se zemlja usitnila prema etničkim linijama, poredeći to sa entitetom Republika Srpska unutar Bosne i Hercegovine.

Na Kosovu se i dalje nalazi 3.700 mirovnih snaga NATO-a, znatno manji broj od prvotnih 50.000 koje su raspoređene 1999. godine.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada