Slovenija donira Crnoj Gori sedam brodskih topova i 112 salvi

Crna Gora će Sloveniji poslati avion ‘G4 Super Galeb’ i helikopter ‘Gazela’, koji će služiti kao vojni muzejski eksponati.

Vojska Crne Gore će slovenske donacije dobiti do kraja mjeseca (Reuters)

Ministarstvo odbrane Slovenije donirat će Ministarstvu odbrane Crne Gore sedam brodskih topova i 112 salvi za potrebe Vojske Crne Gore, dok će Crna Gora njima zauzvrat donirati avion “G4 Super Galeb” i helikopter “Gazela”, koji će služiti kao vojni muzejski eksponati na aerodromu Cerklje, saopšteno je iz Ministarstva odbrane Crne Gore.

Navodi se da su ove donacije predmet dva sporazuma koja su tokom Sajma odbrane, zaštite i spašavanja “Sobra” u Gornjoj Radgoni potpisali generalni direktori direktorata za logistiku Ministarstva odbrane Crne Gore i Ministarstva odbrane Slovenije, Vladan Martić i Željko Kralj.

Martić je naglasio da se radi samo o jednom od projekata saradnje dva ministarstva odbrane i podsjetio da je nedavno potpisan Ugovor o zajedničkoj nabavci bespilotnih letjelica po međuvladinom modelu G2G (Government to Government), prenio je Tanjug.

‘Odlična saradnja’ dvije zemlje

Predstavnici slovenskog Ministarstva odbrane istakli su odličnu saradnju dvije zemlje u oblasti odbrane, pogotovo među pripadnicima vojski u međunarodnim operacijama i misijama, kao i u razmjeni i očuvanju vojnog nasljeđa Crne Gore i Slovenije.

“Planirano je da crnogorska donacija stigne u Cerklje za nekoliko sedmica, dok se isporuka slovenske donacije Crnoj Gori očekuje do kraja mjeseca”, navodi se u saopštenju crnogorskog ministarstva odbrane.

Izvor: Agencije