Anketa: Podrška vladajućoj koaliciji u Srbiji 44 posto

Najveću podršku među političkim partijama ima vladajuća Srpska napredna stranka, za koju se izjasnilo 36,3 posto anketiranih, rezultati su ispitivanja agencija Stata.

Proteste 'Srbija protiv nasilja' podržava 44 posto ispitanika (Pixsell)

Vladajuću koaliciju u Srbiji podržava 44 posto birača, blok proevropskih stranaka koje organiziraju proteste “Srbija protiv nasilja” 38 posto, stranke koje sebe nazivaju državotvornom opozicijom 11 posto, dok je sedam posto neodlučno, pokazalo je istraživanje predstavljeno u utorak u Beogradu.

Ispitivanje je provela agencija Stata, specijalizirana za istraživanje tržišta i javnog mnijenja, nakon što na političkoj sceni nekoliko mjeseci traju sukobi vladajućih i opozicije o raspisivanju vanrednih parlamentarnih i izbora u Beogradu.

Vladajuću koaliciju, predvođenu Srpskom naprednom strankom (SNS), čine Socijalistička partija Srbije (SPS) šefa diplomatije Ivice Dačića i nekoliko manjih stranaka – Pokret socijalista (PS) šefa Bezbednosno-informaticne agencije (BIA) Aleksandra Vulina, Jedinstvena Srbija (JS) i Partija ujedinjenjih penzionera Srbije (PUPS).

Na pitanje o tome podržavaju li raspisivanje izbora u narednih nekoliko mjeseci 48 posto ispitanika je odgovorilo potvrdno, 26 posto nije za tu opciju, a približno toliko nema stav o izlasku na birališta.

Za raspisivanje izbora najviše ispitanika se izjasnilo u Beogradu – 58 posto.

Najveću podršku među strankama ima SNS, za koju se izjasnilo 36,3 posto anketiranih, od 76 posto koji su potvrdili da će izaći na izbore.

Za promjene 48,5 posto ispitanih

Slijede Stranka slobode i pravde (SSP) sa 9,8 posto, SPS sa 7,3 posto, Narodni pokret Srbije (NPS) sa 5,5 posto, Srbija centar sa 4,4 posto, Zeleno-leva fronta sa 4,0 posto, Zavetnici sa 3,4 posto, Ekološki ustanak sa 3,1 posto i Nova Demokratska stranka Srbije (Novi DSS) sa 3,0 posto podrške.

Ispod izbornog praga od tri posto bi, prema tom istraživanju, ostao desni pokret Dveri (2,6 posto), Demokratska stranka (DS – 1,2 posto), liberalno-lijeva koalicija Zajedno (0,6 posto) i Narodna stranka (NS – 0,6 posto).

Istraživanje je provedeno na uzorku “koji potpuno odgovara demografskoj strukturi stanovništva iz prošlogodišnjeg popisa, polnoj, dobnoj, obrazovnoj i regionalnoj zastupljenosti”.

U telefonskim intervjuima i anketi na terenu sudjelovalo je 1.580 ispitanika od 8. do 13. septembra.

Opstanak sadašnje vlasti “u korist mira i stabilnosti zemlje” podržava 36 posto ispitanika, 48,5 posto je za promjene, a 16 posto o tome nema stav.

Proteste “Srbija protiv nasilja” podržava 44 posto ispitanika, 39 posto je protiv, a 17 posto je neopredijeljeno.

Izvor: Agencije