Grlić Radman traži podršku susjednih zemalja za otvaranje pregovora BiH s EU-om

Hrvatski ministar se na sastanku sa kolegama iz Italije i Slovenije zaožio za otvaranje pregovora sa BiH krajem ove ili početkom iduće godine.

Grlić Radman je rekao da se založio za što skorije članstvo zapadnog Balkana u EU-u, ali temeljem vlastitih postignuća, kriterija o proširenju (EPA)

Hrvatski ministar vanjskih i evropskih poslova Gordan Grlić Radman rekao je u ponedjeljak u New Yorku da je pozvao kolege iz Italije i Slovenije da se “snažno založe” za skoro otvaranje pristupnih pregovora Bosne i Hercegovine s Evropskom unijom.

Na marginama zasjedanja Generalne skupštine Ujedinjenih nroda održana je trilaterala ministara vanjskih poslova Hrvatske, Slovenije i Italije koji su se sastali i sa kolegama sa zapadnog Balkana.

“Zamolio sam italijanskog kolegu (Antonija Tajanija) i slovensku kolegicu (Tanju Fajon) da se snažno založimo za otvaranje pristupnih pregovora s Bosnom i Hercegovinom krajem ove ili početkom iduće godine”, rekao je Grlić Radman, prenijela je Hina.

Srbija i Crna Gora vode pregovore, ali prilično sporo, piše hrvatska agencija, a Sjeverna Makedonija i Albanija tek su ih službeno otvorile 2022. godine.

BiH ima status kandidata

BiH je u decembru prošle godine dobila status kandidata, a Kosovo ima status potencijalnog kandidata.

Grlić Radman je dodao da se založio “za što skorije članstvo zapadnog Balkana u EU-u, ali temeljem vlastitih postignuća, kriterija o proširenju”.

Šef hrvatske diplomatije ističe da se “sve zemlje zapadnog Balkana moraju priključiti zajedničkoj vanjskoj i sigurnosnoj politici”.

To najteže ide Srbiji koja se nije pridružila sankcijama protiv Moskve zbog rata u Ukrajini.

Izvor: Agencije