Crna Gora traži pomoć zemalja regije u istrazi o tunelu

Nakon afere ‘tunel’ Crna Gora će zatražiti da se formira zajednički istražni tim sa državama iz okruženja koji će omogućiti razmjenu podataka kada je u pitanju borba protiv organiziranog kriminala.

Tunel je otkriven 11. septembra u Podgorici, a spekulira se da su motivi za ovakav kriminalni poduhvat krađa i kompromitacija dokaza, bjekstvo nekog od zatvorenika ili možda čak i fizički napad (Al Jazeera)

Nakon afere “tunel” Crna Gora će zatražiti da se formira zajednički istražni tim sa državama iz okruženja koji će omogućiti lakšu razmjenu podataka kada je u pitanju borba protiv organiziranog kriminala, piše portal Radio-televizije Crne Gore.

Prema saznanjima portala, da bi jedna ovakva inicijativa mogla da zaživi potrebna je saglasnost državnog tužilaštva jer je po zakonu na čelu zajedničkih istražnih timova tužilac, prenosi Tanjug.

Vršilac dužnosti direktora Uprave policije Nikola Terzić u ponedjeljku je u Beogradu razgovarao sa predstavnicima Ministarstva unutrašnjih poslova Srbije, ali, kako se navodi, zajednički istražni tim ne bi bio sastavljen samo od crnogorskih i srpskih istražitelja, već bi tu mogli biti i predstavnici drugih država regije kao što su Bosna i Hercegovina i Albanija.

Istraga kriminala

Taj tim bi se bavio generalno problemom organiziranog kriminala na Balkanu i zajedničkim istragama, ali i slučajem koji je najaktuelniji u Crnoj Gori, prokopavanjem tunela od stana u Njegoševoj ulici do depoa Višeg suda u Podgorici.

Tunel je otkriven 11. septembra u Podgorici, a spekulira se da su motivi za ovakav kriminalni poduhvat krađa i kompromitacija dokaza, bjekstvo nekog od zatvorenika ili možda čak i fizički napad.

Forenzičari su izuzeli tragove iz stana odakle je počelo kopanje i očekuje se da narednih dana bude poznato više informacija o počiniocima ovog krivičnog djela.

Izvor: Agencije