Prvi Bradleyi do kraja godine stižu u Hrvatsku

Ministarstvo obrane će ukupno nabaviti 62 vozila Bradley, 22 vozila za rezervne dijelove i pet vozila za obuku; kompletan projekat je vrijedan 145,3 miliona dolara.

Dovršetak nabavke vozila planiran je 2026. godine (EPA)

Tvornica “Đuro Đaković” dogovorila je saradnju s proizvođačem borbenih oklopnih vozila Bradley, pa prva takva vozila u Hrvatsku stižu do kraja godine.

Grupacija iz Slavonskog Broda saopćila je da je njena kompanija “Đuro Đaković – Specijalna vozila” potpisala ugovor o saradnji u nabavci vozila Bradley za Hrvatsku vrijedan 3,82 miliona dolara (3,6 miliona eura) s američkom podružnicom međunarodne odbrambene, avionske i sigurnosne kompanije BAE Systems.

Ugovor je potpisan kako bi se provela početna faza projekta isporuke Bradleya Ministarstvu obrane Hrvatske, piše zagrebački Večernji list.

Time je potvrđeno sklapanje velikog posla koji je proljetos najavio i ministar odbrane Mario Banožić, prenosi Hina.

Ispunjavanje obaveza prema NATO-u

Iz Ministarstva obrane su kazali kako se projekt opremanja Hrvatske vojske vozilima Bradley odvija planiranom dinamikom, a njegov dovršetak planiran je 2026. godine.

U januaru 2022. godine premijer Andrej Plenković rekao je da je Hrvatska pristala platiti 145,3 miliona dolara za kupovinu 89 rabljenih borbenih vozila Bradley od SAD-a, s ciljem poboljšanja sposobnosti svojih kopnenih snaga i ispunjavanja obaveza koje je preuzela kao članica NATO-a.

Prema ugovoru, Hrvatska će nabaviti 62 vozila Bradley, 22 vozila za rezervne dijelove i pet vozila za obuku.

Izvor: Agencije

Pregled vijesti, tema, mišljenja, blogova sa Balkana i iz svijeta u samo jednom kliku
Pročitajte sada