Blinken pohvalio Njemačku zbog financijskih sankcija Dodiku

„Jako cijenimo vodstvo Njemačke kada je u pitanju ograničavanje nekih financijskih tokova predsjedniku RS-a Dodiku“, rekao je Blinken.

Antony Blinken pohvalio je u razgovoru s njemačkom ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerobock ulogu Njemačke u ograničavanju financijskih resursa čelniku bosanskih Srba Miloradu Dodiku (Reuters)

Američki državni sekretar Antony Blinken pohvalio je u petak u razgovoru s njemačkom ministricom vanjskih poslova Annalenom Baerobock ulogu Njemačke u ograničavanju financijskih resursa čelniku bosanskih Srba Miloradu Dodiku, penosi Hina.

Predsjednik Republike Srpske (RS) najavio je odcjepljenje ako se državna imovina dodijeli državi BiH i sistematski negira legitimitet visokog međunarodnog predstavnika u BiH, njemačkog političara Christiana Schmidta.

Zbog tih poteza Njemačka je blokirala realizaciju nekoliko projekata u RS-u uskrativši više od 100 miliona eura podrške.

„Jako cijenimo vodstvo Njemačke kada je u pitanju ograničavanje nekih financijskih tokova predsjedniku RS-a Dodiku“, rekao je na konferenciji za novinare američki državni sekretar nakon susreta s njemačkom kolegicom u Washingtonu.

Njemačka ojačala broj vojnika u misiji Althea

Dodao je kako je važno što je Njemačka ojačala broj svojih vojnika u misiji Althea Europskih mirovnih snaga (EUFOR) kako bi se zajamčila stabilnost i sigurnost zemlje.

„Razgovarali smo o tome kako EU može održavati pritisak na aktere koji izlažu BiH velikom riziku, posebno gospodin Milorad Dodik, koristeći sve potrebne alate i jačajući sposobnost misije stabilnosti“, istaknuo je Blinken.

Ranije u petak je njemačka vlada ocijenila potpuno neprihvatljivim Dodikove najave da će uhapsiti Schmidta ukoliko kroči u Republiku Srpsku.

„Daytonski sporazum već gotovo tri desetljeća pruža značajan doprinos očuvanju mira u BiH. Očuvanje tog mirovnog poretka je središnji zadatak visokog predstavnika koji ima punu potporu savezne vlade“, saopćio je Berlin.

Vlasti u RS-u negiraju legitimitet Schmidta smatrajući da je njegov izbor morao biti potvrđen u Vijeću sigurnosti UN-a kao što je to bio slučaj sa svim njegovim prethodnicima.

Izvor: Agencije