Kako je Kurti optužio EU da prihvata uslovljavanja koja postavlja Srbija

Borrell je rekao da je kosovska strana željela najprije da se krene “s političkim aspektima” normalizacije, što znači “formaliziranjem de facto priznanja kao prvog koraka”.

Na sastanku u Briselu su učestvovali Aleksandar Vučić, Albin Kurti, Josep Borrell i Miroslav Lajčak (Twitter/Josep Borrell)

Kosovski premijer Albin Kurti izjavio je u četvrtak u Briselu da ne može prihvatiti da formiranje zajednice općina sa srpskom većinom bude preduslov za provedbu sporazuma o normalizaciji odnosa i da je prije toga potrebno postići saglasnost o planu provedbe toga sporazuma.

“To ne može biti preduslov za provedbu sporazuma o normalizaciji odnosa”, rekao je Kurti nakon novog kruga dijaloga o normalizaciji odnosa između Srbije i Kosova koji se vodi pod pokroviteljstvom Evropske unije, odnosno njezine službe za vanjske poslove.

Kurti je rekao da je uvijek bio spreman razgovarati sa srpskim stanovništvom u općinama u kojima su većina o zajednici srpskih općina. “Ali, ne može se pregovarati o statutu zajednice općina ako se ne dogovorimo o planu provedbe sporazuma o normalizaciji”, rekao je Kurti.

Borrell, koji je zajedno s posebnim izaslanikom za dijalog Miroslavom Lajčakom bio domaćin sastanka, rekao je da je srbijanskom predsjedniku Alekesandru Vučiću i kosovskom premijeru Albinu Kurtiju predstavio kompromisni prijedlog o provedbi sporazuma o putu prema normalizaciji odnosa i aneksa u njegovoj provedbi iz februara i martaa ove godine.

Borrell je rekao da je kosovska strana željela najprije da se krene “s političkim aspektima” normalizacije, što znači “formaliziranjem de facto priznanja kao prvog koraka”. S druge strane, Srbija je insistirala da se najprije krene s uspostavom zajednice općina sa srpskom većinom, što je obaveza koju su obje strane potpisale još 2013.

“Mi smo stoga predložili ono što danas vidimo kao jedini kompromis, da se krene u postupak u kojem bi ta dva procesa išla paralelno. Nažalost, premijer Kurti nije bio spreman krenuti naprijed i započeti vjerodostojan proces uspostave Zajednice općina sa srpskom većinom, a predsjednik Vučić je prihvatio prijedlog EU-a za provedbu sporazuma o normalizaciji odnosa”, rekao je Borrell.

Kurti je imao sasvim drukčiju interpretaciju sastanka, rekavši da je na današnjem sastanku on bio jedini koji je nešto predlagao.

“Predložio sam plan provedbe sporazuma o normalizaciji iz Brisela i aneksa o njegovoj provedbi iz Ohrida. Ni sa srpske I ni s evropske strana nije bilo nikakvih prijedloga niti papira”, rekao je Kurti.

Optužio je EU da prihvata uslovljavanja koja je postavila Srbija.

Borrell optužuje Kurtija

Srbijanski predsjednik Vučić je rekao da je sastanak završen bez uspjeha, zbog odbijanja kosovske strane kompromisnog prijedloga.

“Srbija je prihvatila kompromisni prijedlog EU-a”, rekao je Vučić, dodajući da se mora nastaviti s razgovorima. “Razgovori su završeni bez uspjeha kada je riječ o definiranju jasnog puta prema normalizaciji odnosa. Evropska unija je rekla kako bi se stvari trebale odvijati i mi smo to prihvatili, iako to nije lako za nas, ali Kurti to nije želio i tako se sastanak završio”, rekao je Vučić.

Šef evropske diplomatije Josep Borrell rekao je da kompromisni prijedlog EU-a podržava i “šira međunarodna zajednica, uključujući i Sjedinjene Američke Države”.

“Nažalost, danas nije bilo moguće premostiti razlike”, kazao je Borrell.

Dodao je da će sada obavijestiti 27 država članica EU-a o izostanku napretka u smanjivanju napetosti na sjeveru Kosova.

Govoreći o ponavljanju izbora u četiri općine sa srpskom većinom na sjeveru Kosova, Borrell je rekao da bi najbrži put bio da četiri gradonačelnika, Albanca, koji su izabrani na izborima koje su Srbi bojkotirali, daju ostavke.

Druga je mogućnost da 20 posto birača potpiše zahtjev za opozivom gradonačelnika, “ali to je dugačak i nesiguran put”, kaže Borrell.

Istaknuo je da kosovski Srbi moraju biti konstruktivni i bezuslovno učestvovati u izbornom procesu. “Oni moraju učestvovati. Pozdravljam uvjeravanja koja sam u tom pogledu dobio od predsjednika Vučića”, rekao je Borrell.

Izvor: Agencije