OHR: Schmidt svjesno odlučio da ne učestvuje u orkestriranoj predstavi u Banjoj Luci

“Visoki predstavnik nastavlja izvršavati svoj mandat na cijeloj teritoriji BiH kako je to predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom”, saopšteno je iz OHR-a.

Iz OHR-a poručili da danas najavljena posjeta visokog predstavnika Christiana Schmidta Banjoj Luci nije bila definitivno dogovorena (Fena)

Iz Kancelarije visokog predstavnika (OHR) u Bosni i Hercegovini saopštili su da danas najavljena posjeta visokog predstavnika Christiana Schmidta Banjoj Luci nije bila definitivno dogovorena, prenosi Anadolija.

“Danas je visoki predstavnik svjesno odlučio da ne učestvuje u orkestriranoj pozorišnoj predstavi, vodeći računa o interesima svih građana BiH. Visoki predstavnik nastavlja izvršavati svoj mandat na cijeloj teritoriji BiH kako je to predviđeno Dejtonskim mirovnim sporazumom”, saopšteno je iz OHR-a.

Dodali su da je Schmidt danas razgovarao sa potpredsjednikom entiteta Republika Srpska Ćamilom Durakovićem o situaciji u vezi sa povratnicima i dogovorili su se da se uskoro sastanu i nastave ovaj razgovor.

Odgođena posjeta Banja Luci

“Također, u toku dana, visoki predstavnik se sastao sa premijerom FBiH Nerminom Nikšićem i ministrom za raseljene osobe i izbjeglice FBiH Nerinom Dizdarom. Usijane špekulacije o tome gdje bi i koga bi mogao posjetiti visoki predstavnik odvlače pažnju od stvarnog posla koji treba obaviti kako bi se riješili realni problemi s kojima se suočavaju građani Bosne i Hercegovine”, dodaju iz OHR-a.

Visoki predstavnik u BiH danas je trebao putovati u Banju Luku na sastanak s potpredsjednikom bh. entiteta Republika Srpska Ćamilom Durakovićem, ali je posjetu otkazao nakon najava da mu neću biti dozvoljen ulazak u zgradu institucija entiteta RS.

Duraković se danas saopštenjem obratio javnosti, istakavši da je to potez bez presedana s nesagledivim posljedicama po sveukupnu političku situaciju u BiH.

Izvor: Agencije