Joseph za RSE: Vučić nije američki već Putinov partner

Upitan koliko dugo će Zapad tolerirati to što srbijanske vlasti ne uvode sankcije Rusiji, američki profesor je rekao da to ostaje “otvoreno pitanje” za američku administraciju.

Sa jednog od ranijih sastanaka Vučića i Kurtija: Joseph je kazao kako nema velikih očekivanja od ovosedmičnog sastanka čelnika Srbije i Kosova (Reuters)

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić nije partner Sjedinjenih Američkih Država, uprkos takvim izjavama pojedinih američkih zvaničnika, već je i dalje partner ruskog predsjednika Vladimira Putina, što je dokazao u više navrata, izjavio je stručnjak za Balkan Edward Joseph u intervjuu za Radio Slobodna Europa (RSE), prenosi Beta.

Joseph, predavač na vašingtonskom univerzitetu Johns Hopkins, u intervjuu je kazao kako Vučić, između ostalog, odbija razriješiti direktora Bezbednosno-informativne agencije (BIA) Aleksandra Vulina, iako je pod sankcijama SAD-a.

Korist i za Vučića i Kurtija

“Vulin je otvoreni saradnik Rusije, za razliku od Vučića, koji je suptilniji saradnik. Srbija podržava i dom je za (ruske medije) RT i Sputnjik, promovira proruske narative, ima razvijenu trgovinu i održava letove sa Rusijom. Dakle, Vučić nije partner SAD u našim najvažnijim vanjskopolitičkim pitanjima, a nije partner ni u pogledu istinskog postizanja demokratske stabilnosti u regiji”, kazao je.

Upitan koliko dugo će Zapad tolerirati to što srbijanske vlasti ne uvode sankcije Rusiji, Joseph je rekao da to ostaje “otvoreno pitanje” za američku administraciju.

“Mislim da neki zvaničnici imaju iluzije da Aleksandar Vučić može biti ili je već partner SAD, dok drugi nemaju tu iluziju i vide Vučića onakvim kakav jeste”, naveo je.

Joseph je ocijenio da od krize na sjeveru Kosova koristi imaju i Vučić i premijer Kosova Albin Kurti.

“Rekao bih da Vučić ima koristi od svega što ga drži podalje od primjene sporazuma za koji SAD i EU kažu da je prihvatio. Kurti svakako ima koristi jer je pritisak sada samo na koracima ka deeskalaciji (situacije na severu Kosova), a ne na pitanju Zajednice općina sa srpskom većinom (ZSO)”, rekao je američki stručnjak.

Preispitati pristup smanjenju tenzija

Povodom nestabilne situacije na sjeveru Kosova, Joseph kaže kako je “očigledno da je kriv Kurti, koji je i na Kosovu žestoko kritiziran od opozicije, za nepromišljene postupke, za zaoštravanje odnosa sa SAD i EU, za odbacivanje plana EU za deeskalaciju situacije na sjeveru, kao i za mjere koje su uvedene Kosovu zbog njegovih postupaka”.

“Ali to ne znači da je Aleksandar Vučić nevin i da lopta nije na njegovoj strani zato što Vučić ima veliku ulogu u stvaranju ove krize. On nije učinio ništa protiv bojkota izbora (od Srba na sjeveru Kosova) i to nakon Ohridskog sporazuma, kojim je Kurti načelno pristao na stvaranje ZSO, za šta je govorio da nikada neće učiniti”, kazao je.

Povodom nedavnog pisma grupe europskih i američkih političara, u kojem se od lidera SAD i EU traži da preispitaju pristup smanjenju tenzija između Kosova i Srbije, i kritikuje “nedostatak pritisaka na Srbiju”, Joseph je rekao da je i on iznio iste stavove u junu, u tekstu “SAD stvara krizu na Kosovu”.

“Mislim da pismo na isti način kao ja kritizira pristup EU i SAD poslije nasilja 29. maja (u Zvečanu, na sjeveru Kosova). Srpski napadi na vojnike KFOR-a bili su veoma ozbiljni. A reakcija je, kao što sam naveo u tom članku, bila gotovo potpuno jednostrana. Za ovo je okrivljen samo Kurti, dok su nasilje počinili Srbi”, rekao je Joseph.

Sastanak u Briselu

On navodi da je nasilje uključivalo “molotovljeve koktele”, koji su morali biti pripremljeni unaprijed, te dodaje kako “to snažno sugerira da je Beograd bio svjestan” šta će uslijediti, a da Vučić “ništa nije učinio da to spriječi”.

“On je svakako znao za prijetnju nasiljem i nije poduzeo korake da to spriječi. SAD i EU su ozbiljno reagirali protiv Kurtija i zapravo hvalili Vučića, smatrajući ga partnerom”, naveo je američki profesor.

On je kazao kako nema velikih očekivanja od ovosedmičnog sastanka Kurtija i Vučića u Briselu, te ocijenio kako će biti “prijatno iznenađenje” ako bude pomaka.

“Mislim da ne možemo očekivati veliki napredak. To ne znači da ne postoji mogućnost bilo kakvog napretka, ali ne treba imati prevelika očekivanja. Bit ćemo prijatno iznenađeni ako bude pomaka. Ono što treba proisteći iz ovog sastanka i što je važno jeste da EU podsjeti sve da postoji sporazum Kosova i Srbije (iz Ohrida)”, naveo je Joseph u intervjuu za RSE.

Izvor: Agencije