Proevropska opozicija predala zahtjev Vučiću za održavanje izbora

Opozicija je na konferenciji za novinare zatražila od predsjednika Srbije da se o tome što prije izjasni.

Predsjednik Srbije se optužuje da manipuliše sa zahtjevima proevropske opozicije u vezi izbora (Reuters)

Proevropska opozicija koja tehnički organizuje građanske proteste “Srbija protiv nasilja” u ponedjeljak je i formalno zatražila od predsjednika Srbije Aleksandra Vučića da vanredni parlamentarni i beogradski izbori budu održani do kraja godine.

Taj zahtjev predali su na pisarnici Predsjedništva Srbije a potom su na konferenciji za novinare zatražili od Vučića da se o tome što prije izjasni.

Optužili su predsjednika Srbije da stalno manipuliše sa zahtjevima proevropske opozicije u vezi izbora i naglasili da očekuju konkretan odgovor, prenijela je Beta.

‘Odluka nakon razgovora o Kosovu i Skupštine UN-a’

Vučić je 8. septembra kazao da će konačnu odluku o zahtjevu opozicije da budu raspisani izbori na svim nivoima donijeti nakon što prođu predstojeći razgovori o Kosovu i pošto bude održana sjednica Generalne skupštine Ujedinjenih naroda.

Rekao je da je o tome imao određene razgovore sa predstavnicima vladajuće koalicije i da je vidio da kod njih postoji raspoloženje da se “izađe u susret zahtjevima predstavnika bivšeg režima”.

Kao organizatori protesta navedeni su Demokratska stranka, Ekološki ustanak, Zeleno-lijevi front/Ne davimo Beograd, Zajedno – Moramo, i poslanički klubovi “Narodni pokret Srbije – Novo lice Srbije” i “Pravac Evropa”.

Izvor: Agencije