Katarski ministar za vakuf u posjeti BiH

Ministar Al Ghanim, koji će u BiH boraviti do 15. septembra, imat će niz susreta na visokom nivou, te posjetiti nekoliko bh. gradova.

Delegaciju iz Dohe na Međunarodnom aerodromu Sarajevo dočekali su muftija sarajevski i otpravnik poslova Ambasade Katara (Ustupljeno Al Jazeeri)

Ministar vakufa i islamskih pitanja Katara Ghanem bin Shaheen bin Ghanem Al Ghanim stigao je danas u Sarajevo, gdje će započeti višednevnu radnu posjetu Bosni i Hercegovini, saopćeno je iz Ambasade Katara.

Delegaciju iz Dohe na Međunarodnom aerodromu Sarajevo dočekali su muftija sarajevski Nedžad ef. Grabus i otpravnik poslova Ambasade Katara Abdulla bin Mohammed AlMohanadi, te predstavnici Rijaseta Islamske zajednice u BiH.

Ministar Al Ghanim, koji će u BiH boraviti do 15. septembra, imat će niz susreta na visokom nivou, te posjetiti nekoliko bh. gradova, gdje će se informirati o realizaciji projekata u različitim oblastima koje finansira Vlada Katara, objavljeno je na zvaničnom X profilu Ambasade Katara u Sarajevu.

Vrijedni projekti

On će 12. septembra razgovarati s reisu-l-ulemom Islamske zajednice u BiH Huseinom ef. Kavazovićem, nakon čega će posjetiti Gazi Husrev-begovu biblioteku, koja je izgrađena sredstvima Države Katar, Fakultet islamskih nauka u Sarajevu, objekt Ženske medrese u okviru Gazi Husrev-begove medrese, kao i RTV „BIR“.

Dan kasnije, ministar Al Ghanim će se, tokom odvojenih posjeta, susresti sa članom Predsjedništva Bosne i Hercegovine Denisom Bećirovićem, zamjenikom predsjedavajućeg Zastupničkog doma Parlamenta Bosne i Hercegovine Denisom Zvizdićem, te ministrom za ljudska prava i izbjeglice Sevlidom Hurtićem.

Zvanična Doha u ovom trenutku realizira vrijedne projekte u Sarajevu, Zenici, Lukavcu, Travniku i Fojnici.

Katar i BiH ove godine obilježavaju 30. godišnjicu uspostave bilateralne saradnje. Član Predsjedništva Bosne i Hercegovine Bećirović je u julu ove godine ocijenio kako su bilateralni odnosi između Katara i Bosne i Hercegovine vrlo dobri i prijateljski.

Izvor: Al Jazeera i agencije